Nederland in top drie beste betalers ter wereld

Ondanks de coronacrisis betaalden Nederlandse ondernemingen beter in 2020 dan in 2019. Nederlandse ondernemingen horen zelfs tot de top drie beste betalers ter wereld. Dit is te lezen in een recente analyse van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet.

28 juni 2021 | Door redactie

In de tweede helft van 2020, het jaar waarin de coronacrisis uitbrak, betaalden meer Nederlandse ondernemingen hun rekeningen op tijd dan in de laatste helft van 2019. Zo betaalde in de tweede helft van 2020 75% van Nederlandse ondernemingen de nota’s binnen de gestelde termijn, in de tweede helft van 2019 was dit nog 69,2%. Er vond dus een stijging plaats van 5,8%.

Aanzienlijke groei in betaalsnelheid

Uit de halfjaarlijkse Payment Study (pdf) die Altares Dun & Bradstreet uitvoert met wereldwijde partners, blijkt dat Nederland het enige land is in Europa met deze aanzienlijke groei in betaalsnelheid. Alleen Finland heeft een vergelijkbare stijging (4,9%). Wereldwijd neemt Nederland de derde plek in op de lijst van de best betalende landen van 2020. Denemarken en Polen zijn de nummers een en twee. In Denemarken betaalde 87% van de ondernemingen op tijd en in Polen was dat 76%. De slechtst betalende ondernemingen zitten in Portugal (16%), Israël (16%) en Roemenië (13%).

Kleinere ondernemingen hebben beter betaalgedrag

In het betaalgedrag van Nederlandse ondernemingen is wel een trend waar te nemen: hoe kleiner de onderneming, hoe beter het betaalgedrag. Zo betaalt van micro-ondernemingen 80% op tijd en voor kleine ondernemingen geldt dat voor 66%. Bij middelgrote ondernemingen en grote ondernemingen daarentegen betalen respectievelijk 42% en 32% hun facturen op tijd.
De maximale betaaltermijn van het grootbedrijf aan het midden- en kleinbedrijf wordt verkort. Het grootbedrijf in Nederland wordt straks wettelijk verplicht om mkb-ondernemingen binnen 30 dagen te betalen en dat zal effect hebben op het betaalgedrag van grote ondernemingen.