Familiebedrijven creëren meeste banen

14 maart 2016 | Door redactie

Tijdens de crisisperiode 2009-2014 is het aantal banen bij familiebedrijven gestegen met 19%. Hiermee ligt de banengroei aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 1,6%. Ook zijn familiebedrijven effectiever bij investeren in innovatie.

Vooral familiebedrijven met meer dan honderd werknemers laten een harde groei zien in het aantal gecreëerde banen, zo blijkt uit het onderzoek van accountant PwC. Ook zijn familiebedrijven van belang als opleider. Maar liefst 95% staat geregistreerd als erkend leerbedrijf (tool).  De resultaten laten het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie zien: bijna 70% van de Nederlandse ondernemingen is een familiebedrijf. Niet voor niets wordt er steeds vaker onderzoek gedaan naar familiebedrijven.  

Effectief innoveren

Uit het onderzoek (pdf) blijkt overigens dat familiebedrijven zo’n 12,8% van hun omzet investeren in innovatie en research & development (tools). Deze investeringen blijven achter in vergelijking met niet-familiebedrijven, maar volgens PwC leveren de R&D-investeringen op de langere termijn meer op.