Bedrag vrijstelling BOR in 2024 hard omhoog

4 januari 2024 | Door redactie

Opvolgers die een onderneming erven of geschonken krijgen, hoeven daarbij in 2024 minder belasting af te rekenen dan in 2023. De vrijstelling in de zogeheten bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is namelijk behoorlijk opgehoogd, van € 1.205.871 naar € 1.325.253.

De BOR (rekentool) is een regeling in de erf- en schenkbelasting, die opvolgers een flink belastingvoordeel geeft. Tot een bepaald bedrag - in 2024 dus ruim € 1,3 miljoen - is de verkrijging namelijk helemaal belastingvrij. Boven dit grensbedrag geldt bovendien nog een vrijstelling van 83%. Het idee achter deze ruime vrijstelling in de Successiewet is dat opvolgers niet direct bij het voortzetten van de onderneming een fikse belastingrekening voor de kiezen krijgen. Het bedrag voor de BOR wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit keer gaat de vrijstelling hard omhoog, want er komt in één keer ruim € 119.000 bij. In 2023 ging het om een stijging van € 71.000.

Verhuurd vastgoed valt nu buiten BOR

Aan de vrijstelling in de BOR zijn wel een aantal voorwaarden verbonden (infographic). Zo moet een opvolger die (aandelen in) een onderneming geschonken krijgt, die minstens 5 jaar voortzetten. Ook moet de schenker tenminste 5 jaar eigenaar zijn geweest van de onderneming.
Met ingang van 2024 geldt bovendien een nieuwe regel: opvolgers die een onderneming met verhuurd vastgoed erven of geschonken krijgen, kunnen niet langer gebruikmaken van de BOR. Deze activiteiten worden namelijk nu wettelijk aangemerkt als beleggingsvermogen, en daarvoor geldt de vrijstelling niet.

Wijzigingen in BOR op komst in 2025

In de komende jaren staan er nog meer wijzigingen op de rol voor de BOR. Op Prinsjesdag heeft het kabinet een aantal ingrepen bekendgemaakt die vanaf 2025 moeten ingaan. Daarbij wordt er onder meer gesleuteld aan de bedragen en percentages van de BOR. Zo gaat de grens voor de 100%-vrijstelling van nu ruim € 1,3 miljoen omhoog naar € 1,5 miljoen. Boven deze grens geldt nog een vrijstelling van 75%, wat nu dus nog 83% is. Overigens wilde het kabinet de vrijstelling terugschroeven naar 70%, maar de Tweede Kamer heeft dit bij de behandeling van de belastingplannen weer opgehoogd. Verder moet er vanaf 2025 een leeftijdsgrens gaan gelden: alleen opvolgers van 21 jaar of ouder kunnen dan nog gebruikmaken van de BOR.
Per 2026 zouden er nog meer wijzigingen moeten volgen, zoals een versoepeling van de eisen aan hoe lang opvolgers de onderneming moeten voortzetten.