Familieleden die solliciteren? Voer voor het familiestatuut!

28 maart 2018 | Door redactie

Familiebedrijven zijn volgens onderzoek de motor van de Nederlandse economie. Maar hoewel familiebedrijven vaak stabiel zijn, zitten er ook wel wat addertjes onder het gras. Zo valt het vaak niet mee een geschikte opvolger te vinden, en tussen familieleden onderling kunnen ook de nodige akkefietjes ontstaan. Dat laatste is gelukkig te ondervangen met een familiestatuut.

In een familiestatuut kunnen familiebedrijven (tool) belangrijke afspraken vastleggen. Dit gaat verder dan het vastleggen van zaken die kenmerkend zijn voor de cultuur binnen het familiebedrijf. Hierbij kunt u onder meer denken aan de regels bij het sollicitatieproces binnen het familiebedrijf. Anders dan bij een reguliere onderneming, kunnen bij een familiebedrijf immers vragen opdoemen als: gaat ‘bij gelijke geschiktheid’ de voorkeur uit naar een familielid? En is het dan vereist dat hij of zij werkervaring heeft opgedaan buiten het familiebedrijf? Een mogelijke afspraak die de familie kan vastleggen in het statuut is dat een familielid die wil toetreden altijd een relevante opleiding moet hebben afgerond en bijvoorbeeld minstens vijf jaar buiten het bedrijf moet hebben gewerkt. Dergelijke eisen kan de familie natuurlijk ook vastleggen voor de nieuwe hoogste baas binnen de onderneming.

Familiestatuut ook zinvol bij patstelling tussen familieleden

Verder is het nuttig om zaken vast te leggen over zeggenschap, de aankoop en verkoop van aandelen, hoe de bv omgaat met conflicten of zelfs een patstelling, eventuele opvolging en de te volgen regels bij het verkopen van de onderneming. Meer weten over de zaken die u in een familiestatuut kunt opnemen? In het aprilnummer van BV Rendement vindt u hierover een praktisch artikel. Nog geen abonnement? Vraag dan nu een proefabonnement aan!