Bv oprichten kan straks digitaal in de hele EU

29 mei 2018 | Door redactie

Ondernemers kunnen straks met een druk op de knop online een bv oprichten. De Europese Commissie introduceert hiervoor een richtlijn. Iedereen kan meepraten over de richtlijn via een internetconsultatie die tot 30 juni 2018 openstaat.

De Europese Commissie wil met de richtlijn (pdf) de drempel verlagen voor het oprichten van een zogenoemde kapitaalvennootschap, een bv of nv, door dit digitaal mogelijk te maken. Lidstaten mogen hiervoor alleen de werkelijke administratiekosten in rekening brengen. Ook de inschrijving in het Handelsregister gebeurt dan digitaal. Het voordeel is dat ondernemers dan maar één keer de benodigde informatie hoeven te registeren, wat miljoenen bespaart op Europees niveau.

Modeldocumenten voor oprichting

Andere zaken die de richtlijn regelt, is welke gegevens er precies in het Handelsregister moeten worden opgenomen en welke gegevens derde partijen (gratis en betaald) kunnen opvragen. De handelsregisters van de lidstaten zijn daarvoor aan elkaar gekoppeld.
Om de oprichting makkelijker te maken, moeten de lidstaten zorgen voor modeldocumenten. Ondernemers kunnen daardoor ook met relatief weinig moeite een bv oprichten (tools) in een andere lidstaat.

Internetconsultatie open voor de richtlijn

De details van de richtlijn zijn nog niet definitief. Via internetconsultatie.nl kunt u tot 30 juni 2018 uw mening geven. Ieders inbreng wordt meegenomen in de Nederlandse onderhandelingsinzet.