Klant en werknemer schaars goed voor mkb’er

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) vinden het behoorlijk lastig om klanten en geschikte werknemers te vinden. Daarentegen blijkt het aantrekken van externe financiering juist een stuk eenvoudiger.

30 november 2016 | Door redactie

De Europese Centrale Bank (ECB) concludeert dit op basis van een enquête onder ruim elfduizend ondernemingen in de eurozone. Ongeveer 91 procent van deze ondernemingen had minder dan 250 werknemers. Naast het feit dat de ondervraagde ondernemers moeite hebben met het werven van zowel klanten (tool) als goede werknemers, is het opvallend is dat slechts 1 procent aangaf een grotere behoefte aan krediet van de bank te hebben. Van de 29 procent van de mkb-ondernemingen die om een lening verzochten, kreeg 69 procent ook daadwerkelijk de gewenste financiering. Daarentegen kreeg 7 procent nul op het rekest. Bij een eerder ECB-onderzoek was dit nog 8 procent.

Aantal winstmakende ondernemingen blijft gelijk

De ondernemingen die deelnamen aan het onderzoek rapporteerden daarnaast een stijging in hun omzet van 19 procent tegenover 16 procent bij een eerder onderzoek. Omdat zij tegelijkertijd ook de arbeidskosten zagen stijgen, bleef het aantal ondernemingen dat netto meer winst maakte gelijk met 44 procent.