Financiering

Worstelt u ook met de financiering van uw onderneming? Dan bent u niet alleen! Het geld van de meeste mkb-ondernemingen zit meer in het werkkapitaal, zoals voorraden, debiteuren en onderhanden werk dan in machines, inventaris en gebouwen. Maar hoe financiert u die ‘investering’ in dat werkkapitaal? Doet u dat met eigen of met vreemd vermogen? Hoe hoger het werkkapitaal van uw onderneming, hoe hoger de financieringsbehoefte. Voor u het weet, raakt de kredietruimte bij de bank volledig uitgeput en kunt u geen leveranciers meer betalen. Om grip op de financiering van het werkkapitaal van uw onderneming te krijgen, is het werken met kengetallen (current en quick ratio, netto-werkkapitaal, debiteuren- en crediteurendagen, enzovoorts) noodzaak. Maar er is meer dan dat!

Grip op financiering blijkt noodzakelijk

Er ligt ook een uitdaging om de beslissers in uw onderneming zover te krijgen dat zij u helpen om de financiering onder controle te krijgen. Zo is het verstandig dat inkopers of magazijnbeheerders niet alleen de kosten en de baten van hun inkoopbesluiten kennen, maar ook de positieve gevolgen van de juiste timing van inkopen. Mogelijk moet u nog een stap verder gaan door met budgetten te gaan werken en zo doelen aan de omvang van het werkkapitaal te stellen. Het is per slot van rekening uw taak om het werkkapitaal zo laag mogelijk maar toch nog werkbaar te krijgen.
Natuurlijk vraagt niet alleen het werkkapitaal om financiering. Als uw onderneming flink gaat investeren in bedrijfsmiddelen of bestaande bedrijfsactiviteiten uit wil breiden, is een financiering vaak een struikelblok. Datzelfde geldt voor een overname van een andere onderneming. Juiste voorbereidingen en een adequaat inzicht in de actuele cijfers helpen u bij het opstellen van een succesvol financieringsplan. Zo zet u de juiste stappen op weg naar het verkrijgen van een financiering.

 

 

Tools

E-learning

Effectief financieren van uw onderneming
Videocollege
32 minuten
Publicatiedatum: 16-07-2014

Vraag en antwoord

Hoe loopt een kredietaanvraag bij crowdfunding?
Het is cruciaal om uw project zo goed mogelijk te omschrijven en te presenteren. Ten eerste om het door de screening van het crowdfundingplatform te krijgen, maar ook om investeerders over de streep te trekken. Met het formuleren van het plan legt u het fundament voor uw project. Zorg... Lees het hele antwoord