Nieuw keurmerk voor financieringsadviseurs in 2021

7 december 2020 | Door redactie

De Stichting MKB Financiering, die de toegang tot non-bancaire financieringsmogelijkheden wil verbeteren voor ondernemers, lanceert op 1 januari 2021 een nieuw keurmerk. Het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB ondersteunt financieringsadviseurs bij de verdere professionalisering van het vak.

De afgelopen 12 maanden werkte de Stichting MKB Financiering nauw samen met verschillende stakeholders, waaronder het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), de Kamer van Koophandel, MKB Nederland en NL Investeert, aan het opzetten van het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB.

Organisaties die adviseren en begeleiden

Het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB is bedoeld voor organisaties die adviseren en begeleiden bij financieringstrajecten. Organisaties kunnen het keurmerk verwerven als ze minimaal één Erkend Financieringsadviseur MKB in dienst hebben. Het keurmerk is zowel van toepassing op eenmanszaken als op ondernemingen met verschillende werknemers. Begin 2021 kunnen financieringsadviseurs zich inschrijven voor het examen Erkend Financieringsadvies MKB.

Richtlijnen, criteria en eisen

Uit het keurmerk blijkt ook wat ondernemers van een organisatie mogen verwachten die het desbetreffende keurmerk hebben verkregen. Het keurmerk bestaat uit twee pijlers. De eerste pijler heeft betrekking op richtlijnen en criteria voor de adviseur die de financieringstrajecten begeleidt. De tweede pijler betreft de eisen die gelden voor deze adviseur. Het keurmerk geeft een ondernemer de garantie dat financieringsgesprekken altijd worden gevoerd met een erkend financieringsadviseur.

Onderdeel van de gedragscode

De gedragscode Erkend Financieringsadvies MKB is een onderdeel van het keurmerk. Deze gedragscode bevat afspraken over de transparantie van tarieven en provisies, vertrouwelijkheid en ook informatie over de dienstverlening door financieringsadviseurs. In samenwerking met het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) is ook een onafhankelijk klachtenloket in het leven geroepen.
Meer informatie over het keurmerk is te vinden op www.erkendfinancieringsadviesmkb.nl. Op deze website zullen te zijner tijd ook alle adviseurs en organisaties worden vermeld die het keurmerk hebben.