Aanpassingen regels voor werken met asbest

14 maart 2024 | Door redactie

Werknemers die in aanraking komen met asbest kunnen daardoor ernstige gezondheidsschade oplopen. De ministerraad heeft ingestemd met aanpassing van de arboregels, zodat maatregelen risicogerichter in te zetten zijn. Ook is er een nieuwe digitale tool om risico’s beter in kaart te brengen.

Omdat asbest een van de gevaarlijkste stoffen is voor de gezondheid en de schade die werknemers kunnen oplopen zeer ernstig is, zijn er strenge regels voor werken met asbest. De overheid kijkt continu of de regelgeving nog wel voldoet en of het werken met asbest veiliger kan. Dat gebeurt ook in Europees verband. De ministerraad heeft onlangs ingestemd met wijzigingen van de regels voor werken met asbest. Die nieuwe regels hebben gevolgen voor bedrijven die met asbestverwerking te maken hebben. Om het risico nauwkeurig te kunnen bepalen, worden de regels preciezer en daardoor veranderen de verplichtingen voor asbestverwerkende bedrijven en voor toezichthouders en eigenaren van panden met asbest.  

Andere regels voor certificatie en eindbeoordeling

Er zijn verschillende wijzigingen voorgesteld:

  • De certificatieplicht voor asbestverwijdering gaat gelden voor verwijdering van bepaalde asbesttoepassingen die risico geven op hoge blootstelling (zogenoemde B-toepassingen). Certificering wordt daarmee meer risicogericht ingezet. Er wordt een lijst van B-toepassingen aan de Arboregeling in de Arbowet toegevoegd.
  • Ook voor de eindbeoordeling na de asbestverwijdering wordt het risico van hoge blootstelling bepalend. Is er minder risico, dan hoeven er niet altijd meer luchtmetingen worden gedaan. In de Arboregeling komt een NEN-norm (2990) voor de uitvoering van de eindbeoordeling.
  • Om de nieuwe regels goed te kunnen toepassen, komt er een nieuw digitaal instrument: SMART-ns.

Wanneer de regels ingaan is nog niet bekend. Eerst moeten de Tweede en Eerste Kamer hier nog naar kijken. Lees meer over de achterliggende aanpassing van de Europese richtlijn over bescherming van werknemers tegen de risico’s van blootstelling aan asbest op het werk.