Nieuwe tijdlijn voor strengere Britse grenscontroles

8 september 2023 | Door redactie

Het Verenigd Koninkrijk heeft de definitieve regels klaar voor hoe de grenscontroles voor Europese exporteurs er uiteindelijk uit gaan zien. Daaruit blijkt onder meer dat de strengste controles van landbouwproducten, planten en dieren in fases worden ingevoerd vanaf 31 januari 2024.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie alweer ruim 3 jaar geleden vaarwel gezegd. Maar sinds de formele Brexit moet er nog een hele nieuwe handelsrelatie opgetuigd worden tussen het VK en Europa. Onderdeel daarvan zijn uiteraard nieuwe controles aan de grenzen. De EU heeft al direct in 2021 volledige grenscontroles ingevoerd, maar de Britten hanteren een 'ingroeimodel'. Daarbij is de invoering van de laatste fase van de grenscontroles al verschillende keren uitgesteld.

Tijdpad voor Britse grenscontroles

Nu heeft de Britse regering een definitief model gepubliceerd met hoe de grenscontroles eruit gaan zien: het Border Target Operating Model. Vooral Europese exporteurs van dieren, dierlijke producten en planten kijken uit naar deze regels. Want juist voor deze categorieën zijn de controles steeds uitgesteld. Het model geeft wat dat betreft een nieuwe tijdlijn: met ingang van 31 januari 2024 gaan in fases strengere regels gelden. Vanaf februari 2024 moeten exporteurs bijvoorbeeld gezondheidscertificaten overleggen voor levende dieren en dierlijke producten die het VK het label 'medium risk' geeft. Vervolgens worden de regels vanaf 30 april 2024 en daarna nog vanaf 31 oktober 2024 verder aangescherpt.
Het volledige model en lijsten met welke producten onder 'medium risk' en 'high risk' vallen zijn op deze Britse website te vinden.

Britse regering: minder papierwerk bij import en export

Het model geeft niet alleen een tijdpad voor specifieke controles, maar is ook de basis voor hoe de Britten willen omgaan met de grenscontroles. Vanaf eind januari 2024 vervangt dit model dus de huidige - nog altijd 'tijdelijke' - situatie voor controles. Daarbij heeft de Britse overheid geprobeerd om de hoeveelheid papierwerk voor import en export te verkleinen. Zo vallen veel voedingsmiddelen in de categorie 'low risk', waarbij dus minder strenge grenscontroles worden uitgevoerd. Wel is het voor Europese ondernemingen die exporteren (infographic) naar het VK dus zaak om opnieuw in de regels te duiken, om te zien of zij nog op dezelfde voet verder kunnen.

Bijlagen bij dit bericht