Vraagtekens bij stoppen studie AFM naar 'bijzonder beheer'

13 november 2017 Door redactie

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet niet langer onderzoek naar het 'bijzonder beheer' van banken, de afdeling waar ondernemingen in betalingsproblemen terechtkomen. Het CDA wil daarover opheldering van minister Hoekstra van Financiën.

Een onderneming die in zwaar weer zit komt terecht op de ‘ziekenboeg’ van de bank. Bij bijzonder beheer bemoeit de geldverstrekker zich intensief met de onderneming en stelt vaak aanvullende eisen. De bank wil uiteraard zo veel mogelijk van de uitstaande financiering terugzien.
Toen tijdens de economische crisis het aantal patiënten op de afdeling bijzonder beheer snel opliep, waren de negatieve verhalen niet van de lucht. In plaats van dat ze opgelapt werden, stelden de ondernemers dat extra financiële eisen van de bank juist tot een faillissement hadden geleid.
De AFM publiceerde in 2015 al een onderzoek over bijzonder beheer, en het leek er eerder op dat de toezichthouder daar nog een vervolg aan zou geven. Maar tegenover het FD heeft de waakhond laten weten dat dit onderzoek gestaakt is. De AFM geeft prioriteit aan zaken waar de toezichthouder op basis van de wet ‘direct mandaat’ heeft om onderzoek te doen.

Onderzoek alsnog onder mandaat AFM brengen

Het CDA heeft Kamervragen gesteld over de gang van zaken. De vraag is onder meer hoe het komt dat de AFM op dit gebied geen mandaat heeft, en of te onderzoeken valt hoe dat wél binnen het mandaat van de toezichthouder kan vallen. En of minister Hoekstra de AFM wil vragen om het lopende onderzoek alsnog af te maken.
Overigens werd het AFM-onderzoek uit 2015 niet bijster goed ontvangen. Adviseurs die allerlei schrijnende gevallen hadden aangeleverd bij de toezichthouder herkenden zich niet in de conclusies van de studie. De AFM vond namelijk geen structurele misstanden en onredelijke maatregelen. Wel moest de communicatie van de afdelingen naar ondernemers beter.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Effectief financieren van uw onderneming
    • Videocollege 32 minuten

    Een gezonde onderneming zet u niet op zonder een degelijke financiële basis. Hoe gaat het financieren van een onderneming in zijn werk? Wat zijn de basisprincipes waar u in ieder...

  • Werken met financiële feiten
    • Videocollege 16 minuten

    Een balans geeft een goed beeld van de financiële positie van uw organisatie, maar alleen van het moment waarop hij wordt opgesteld. Nadat de balans is opgesteld, vinden er allerlei...

Heeft u een vraag over Financiering?

Frans Jacobs

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en professionele vaardigheden

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar