De Nederlandse banken proberen de ernstig bekoelde relatie met het mkb weer wat nieuw leven in te blazen. In een gedragscode heeft bankenvereniging NVB vastgelegd wat ondernemers die aankloppen voor een lening van hun bank mogen verwachten.
De banken en mkb’ers zijn de laatste jaren niet bepaald elkaars beste vrienden. Tijdens de economische crisis hebben aardig wat ondernemers het idee gekregen dat zij zonder goede reden nul op het rekest kregen van de banken bij een kredietaanvraag. Ook zijn ze niet te spreken over de afdelingen bijzonder beheer van banken. En dan is er nog het al jaren slepende hoofdpijndossier over de rentederivaten in het mkb.
De banken proberen het vertrouwen weer wat terug te winnen met een gedragscode, die geldt voor klanten met een jaaromzet tot € 5 miljoen. In de code (pdf) is beschreven wat de ondernemer mag verwachten bij een aanvraag voor een financiering. Zo moet de bank de klant een indicatie geven van hoe lang het ongeveer gaat duren om de aanvraag te beoordelen. En wijst de bank de aanvraag af, dan moet dat mét een duidelijke motivatie.
Op verzoek van de ondernemer kan de bank ook nog aangeven of er nog mogelijkheden zijn om de aanvraag zodanig te verbeteren dat de lening alsnog rond komt. De code treedt op 1 juli 2018 in werking en gaat dus gelden voor kredietaanvragen na die datum.
MKB-Nederland is vooralsnog hoopvol over de gedragscode en noemt het ‘een goede handreiking’. Niettemin zit de ondernemersvereniging nog in de eerst-zien-dan-geloven-modus. “Nu komt het erop aan dat wat op papier staat, wordt waargemaakt in de praktijk”, aldus voorzitter Michaël van Straalen. Hij noemt het wel ‘een positieve stap’ dat de banken erkennen dat mkb’ers een andere benadering vragen dan grote concerns.
Verder werkt de NVB nog aan het opzetten van een onafhankelijk klachtenloket dat moet gaan bemiddelen als een ondernemer en een bank er niet uitkomen. Dat loket moet ondergebracht worden bij het Kifid, maar hoe het er precies uit komt te zien maakt de bankenclub in de aanloop naar 1 juli bekend.