Financieringsruimte bij factoring nog onvoldoende benut

19 maart 2024 | Door redactie

De financiering van ondernemingen via factoring steeg in 2023 naar € 8 miljard. Dat is een stijging van 3,5%. De beschikbare financieringsruimte wordt echter lang niet benut, zo blijkt uit jaarcijfers van de Factoring & Asset based financing Association Netherlands (FAAN), de branchevereniging van Nederlandse factoringmaatschappijen.

Nederlandse factoringondernemingen hebben meer financieringsruimte voor hun klanten dan wordt gebruikt. Zo is er op dit moment ongeveer € 4 miljard aan liquiditeit beschikbaar via factoring. Dit geld is direct beschikbaar en biedt ondernemingen maximale flexibiliteit. Ondernemingen maakten vooral gebruik van factoring (artikel) in het tweede en derde kwartaal van 2023.

Groei van aantal factoringklanten

In 2023 is de overgedragen omzet toegenomen met 3% ten opzichte van 2022. Deze stijging komt vooral door de eerste helft van het jaar. De overgedragen omzet bedroeg in 2023 € 168 miljard. Ter vergelijking: in 2019 bedroeg de overgedragen omzet nog € 100 miljard. Het aantal ondernemingen dat factoring gebruikt voor het aantrekken van werkkapitaal steeg in 2023 met 10%. De groei van het aantal factoringklanten zit vooral in de sectoren zakelijke dienstverlening, transport en groothandel. De grootste toename zit bij ondernemingen met een omzet van minder dan € 10 miljoen, ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) dus.

Vorm van debiteurenfinanciering

Bij factoring worden uitstaande facturen overgedragen aan een factoringmaatschappij. Een onderneming krijgt direct het geld en hoeft dus niet te wachten op de betaling van de facturen door klanten. Factoring kan worden gezien als een vorm van debiteurenfinanciering (infographic). Vooral ondernemingen die te maken hebben met een instabiele debiteurenportefeuille doen er goed aan om zich te verdiepen in de voordelen die factoring hen biedt.