Mkb-beurs NPEX zet deuren weer open voor handelaren

4 april 2018 | Door redactie

De financieringsbeurs voor het mkb NPEX gaat weer open voor beleggers. De handel op de mkb-beurs lag sinds november vorig jaar stil, omdat NPEX eerst een nieuwe vergunning wilde aanvragen. Die vergunning is nu binnen.

Op NPEX kunnen ondernemingen uit het mkb aandelen en obligaties plaatsen bij beleggers. De beurs is bedoeld voor ondernemingen die op zoek zijn naar minstens € 1 miljoen aan financiering. Ondernemingen die de beurs op willen moeten minstens drie jaar bestaan.
Tot nu toe hebben de meeste ondernemingen op NPEX gekozen voor het plaatsen van een obligatie, waarbij beleggers dus in principe voor langere tijd instappen en elk jaar rente opstrijken. Het platform weet steeds meer geld aan te trekken. Vorig jaar hebben bedrijven bijna € 32 miljoen opgehaald met plaatsingen bij NPEX, tegen € 12,5 miljoen in 2016. Bekende namen met een notering op NPEX zijn onder meer De Vegetarische Slager en Wagamama.

Ondernemingen schuiven plaatsingen door

De mkb-beurs wordt vooral gebruikt voor ondernemingen om geld op te halen, maar in de geplaatste obligaties en aandelen kan ook gehandeld worden. Die handel was dus sinds november vorig jaar stilgelegd, in afwachting van een nieuwe vergunning van de Autoriteit Financiële Markten. De toezichthouder heeft die vergunning nu afgegeven. NPEX voldoet daarmee aan de Europese financiële richtlijn die Mifid II heet.
Met de vergunning op zak kan NPEX ook de handel weer opstarten. Beleggers kunnen vanaf 9 april 2018 weer orders inleggen en op 12 april gaat de handel weer lopen. Hoewel er niet bepaald wild gehandeld wordt in de aandelen en obligaties op NPEX, heeft het stilleggen van de handel wel impact gehad. Volgens NPEX hebben een aantal ondernemingen namelijk hun plaatsingen doorgeschoven, in afwachting van het binnenhalen van de vergunning.

Beurs als alternatief voor bankfinanciering

NPEX is in 2009 opgericht, mede om het mkb een alternatief te geven voor financiering via een bank (e-learning). Om dat te ondersteunen kreeg de beurs in 2014 ook een lening van € 1 miljoen van het ministerie van Economische Zaken. Eén van de aandeelhouders is Inkef Capital, dat gelieerd is aan pensioenfonds ABP.

Bijlagen bij dit bericht

Financiële administratie
E-learning | VideoCollege 20 minuten