Non-profitorganisaties lopen vast bij de bank

1 december 2021 | Door redactie

Het is voor stichtingen en verenigingen haast onmogelijk om aan een zakelijke bankrekening te komen. In de strijd tegen witwassen en crimineel geld zijn banken extra streng bij nieuwe klanten. Er gelden strenge controles en banken kunnen zelfs organisaties weigeren.

Wil een stichting of vereniging een zakelijke bankrekening openen, dan kost dat heel veel uitzoekwerk voor de bank. Banken zijn namelijk verplicht om bij een nieuwe klant onderzoek te doen naar de ultimate beneficial owner (UBO), de zeggenschap en het eigenaarschap te beoordelen, inzicht te krijgen in de statuten en ook duidelijk te hebben wat de herkomst van het vermogen is. Het kost banken een hoop tijd en geld om dat uit te zoeken. Zzp’ers en kleine bv’s zijn veel eenvoudiger te controleren en krijgen vrij eenvoudig een zakelijke bankrekening.

Actie nodig van banken

De banken hebben recent aangegeven dat ze gaan onderzoeken hoe groot het probleem is en of er een oplossing voor is. De Nederlandse Vereniging van Banken liet ook weten dat stichtingen en verenigingen moeten kunnen aankloppen bij een bank en dat er actie nodig is. Het is niet de bedoeling om bepaalde sectoren helemaal uit te sluiten van toegang tot een bank. Om dit op te lossen gaan banken kijken of ze klanten minder hoeven lastig te vallen en toch de aanpak van witwassen en fraude niet uit het oog hoeven te verliezen. 

Banken hebben een poortwachtersfunctie

Financiële instellingen hebben een poortwachtersfunctie. Dit houdt in dat banken moeten voorkomen dat er criminele geldstromen door het Nederlandse financiële stelsel gaan lopen. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat banken hun nieuwe klanten kennen en ook de transacties van bestaande klanten in de gaten houden. Ongebruikelijke transacties moeten ze signaleren en melden. Dit moet voorkomen dat criminelen zwart geld witwassen en terrorisme financieren.