Veel terugbetalingen subsidie voor hoge energiekosten

15 maart 2024 | Door redactie

Uitvoerder RVO verwacht dat vrijwel alle ontvangers van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) de subsidie deels of helemaal moeten terugbetalen. De energieprijzen vallen namelijk lager uit dan waar bij de uitbetaling van het TEK-voorschot rekening mee is gehouden.

De TEK is in 2023 in het leven geroepen vanwege de destijds enorm gestegen energieprijzen. De tegemoetkoming was bedoeld voor ondernemingen in het mkb die bedrijfsmatig heel veel energie gebruiken, zoals bakkers, wasserettes of sauna’s. Voorwaarden voor de TEK waren onder meer dat de energiekosten minstens 7% van de totale omzet van een onderneming moesten uitmaken. De TEK was tot en met 2 oktober 2023 aan te vragen.

Start definitieve vaststelling TEK

In totaal zijn er ruim 10.800 aanvragen ingediend, meldt uitvoerder RVO. Er is voor een bedrag van € 156 miljoen aan TEK-voorschotten uitgekeerd. Het gemiddelde voorschot is zo’n € 19.000, aldus RVO. De subsidie is zoals gezegd een voorschot. Bij het uitbetalen is gerekend met een gemiddelde prijs voor elektriciteit en voor gas, en een verwachting voor het verbruik.
Nu gaat RVO aan de slag met het definitief vaststellen van de subsidie. Alle aanvragers krijgen vanaf medio maart bericht met het verzoek om uiterlijk 31 mei 2024 een vaststellingsverzoek in te dienen bij RVO. Daarna kunnen zij een beschikking verwachten met het definitieve subsidiebedrag waar zij recht op hebben.

Energieprijzen vallen flink lager uit

Als blijkt dat de aanvrager ten onrechte TEK heeft ontvangen, moet die onderneming de subsidie terugbetalen. Uit berekeningen van de RVO blijkt dat het best eens druk kan worden aan dat loket. De instantie schat in dat 95% van de aanvragers de TEK deels of volledig zal moeten terugbetalen. Want de energieprijzen zijn flink lager uitgevallen dan waar eerder mee is gerekend: de modelprijs voor elektriciteit voor 2023 is uitgekomen op € 0,36, en voor gas is het € 1,36.

Ruime betalingstermijn mogelijk

Ondernemingen die de subsidie moeten terugbetalen, kunnen gebruikmaken van een betalingsregeling bij de RVO. Daarbij hoeven bedragen onder de € 500 niet terugbetaald te worden. Gaat het om een bedrag van € 5.000 of minder, dan mag de onderneming dat in twee jaar terugbetalen. Voor bedragen boven de € 5.000 krijgt de onderneming drie jaar de tijd.
Wel zorgt het mogelijk voor nieuwe hoofdbrekens in het bedrijfsleven, want zo’n regeling levert weer een nieuwe betalingsverplichting op. En dat terwijl duizenden ondernemers ook nog drukdoende zijn om een uitgestelde schuld bij de Belastingdienst af te lossen.