Wisselen van bank makkelijk met Overstapservice

8 september 2023 | Door redactie

De rentestanden zijn weer in beweging en dat kan ‘geschuif’ met geld tussen banken tot gevolg hebben. De grote Nederlandse banken zijn allemaal aangesloten bij de Overstapservice, een dienst die veel zaken bij een bankoverstap uit handen neemt. Welke hulp kunnen organisatie hiervan verwachten, en wat moeten ze zelf regelen?

Voordat een organisatie een beslissing neemt over het onderbrengen van bankzaken bij een andere financiële instelling, moet eerst in kaart worden gebracht van welke diensten ze op dit moment bij haar huidige bank gebruikmaakt. Gaat het alleen om een zakelijke bankrekening voor simpele betalingen, of ook om een zakelijk krediet of andere zakelijke financiering? Moeten ook verzekeringen bij de nieuwe bank ondergebracht worden? Dan valt er misschien korting te bedingen. Bij al deze beslissingen kan de Overstapservice hulp bieden. Dit is een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland, die ervoor moet zorgen dat het betalingsverkeer soepel doorloopt.

Overstapservice regelt een aantal zaken

De Overstapservice is bij de nieuwe bank aan te vragen. De volgende zaken zijn dan  geregeld:

  • 13 maanden lang worden bijschrijvingen naar de nieuwe betaalrekening doorgeleid.
  • De Overstapservice biedt hulp bij alle contracten en afspraken die een organisatie met de oude bank heeft en bij  het afsluiten van contracten met de nieuwe bank.
  • Incasso’s worden voortaan rechtstreeks van de nieuwe betaalrekening afgeboekt. Bedrijven die van de rekening van uw organisatie incasseren, krijgen automatisch bericht over het nieuwe rekeningnummer.
  • Bijschrijvingen op de oude betaalrekening worden automatisch gestort op de nieuwe bankrekening, met als herkenbare omschrijving: ‘Overstapservice via (IBAN oude rekening)’. Ongeveer een maand voor de beëindiging van de Overstapservice herinnert de nieuwe bank u aan de precieze einddatum. Vanaf die einddatum worden bij- en afschrijvingen van de oude rekening niet meer doorgeleid.

Let op: De Overstapseervice geldt alleen voor banken en andere betaaldienstverleners die meedoen aan de Overstapservice. Bekijk welke banken zijn aangesloten bij de dienst op overstapservice.nl/deelnemende-banken.

Bijlagen bij dit bericht