Belastingvoordeel elektrische auto blijft nog langer, wel afbouw

11 april 2024 | Door redactie

Eigenaren van elektrische auto's kunnen langer blijven genieten van het voordeel dat ze minder motorrijtuigenbelasting betalen. De belastingkorting gaat pas verdwijnen in 2031, maar wordt wel al eerder afgebouwd. Dit is opgenomen in de Voorjaarsnota van het demissionaire kabinet.

Momenteel betalen eigenaren van een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting (MRB). Hiermee hoopt(e) het kabinet de verkoop van elektrische auto's (V&A) te stimuleren. Dat stimuleren is aardig gelukt maar intussen zijn wel veel mensen gaan twijfelen over de aanschaf van een elektrische auto omdat het belastingvoordeel per 2025 al gedeeltelijk (75% korting op MRB) zou worden opgeheven en per 2026 helemaal zou verdwijnen. En omdat een elektrische auto veel zwaarder is dan een benzine-of dieselauto zou de elektrische auto al snel in de hoogste tarieven van de MRB gaan vallen, en zou het financiële voordeel als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

 

In 2025 voor elektrische auto geen MRB betalen

De overstap naar een elektrische auto maakt het door het afschaffen van dit belastingvoordeel in 2026 dus een heel stuk minder aantrekkelijk, vooral voor particuliere aanschaffers. En dat is niet de bedoeling want het blijven rijden met auto's op fossiel brandstoffen is heel slecht voor het verminderen van de CO2-uitstoot volgens het kabinet. Het demissionaire kabinet heeft daarom volgens bronnen van RTL Nieuws in de Voorjaarsnota opgenomen dat het belastingvoordeel blijft bestaan. Vanaf 2026 gaan elektrische rijders 60% MRB betalen, vanaf 2029 wordt dat 65%, in 2030 70% en vanaf 2031 verdwijnt de korting dan toch nog helemaal. Hiermee hoopt het kabinet meer mensen over de streep te trekken om over te stappen naar een elektrische auto. Deze aanpassing zullen bezitters van plug-in hybride auto's in hun portemonnee gaan voelen, zij moeten namelijk vanaf volgend jaar al het volle pond aan wegenbelasting gaan betalen.