Inspecteur mag foto flitspaal gebruiken

8 mei 2017 | Door redactie

De rechter heeft aangegeven dat de inspecteur de foto van een flitspaal mag gebruiken om een naheffingsaanslag op te leggen. De foto is namelijk niet in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur verkregen.

De Hoge Raad gaf onlangs nog aan dat de Belastingdienst de beelden die gemaakt zijn met een snelwegcamera niet mag gebruiken om de rittenregistraties van auto’s van de zaak te controleren en naheffingsaanslagen voor de loonbelasting/inkomstenbelasting op te leggen. In deze zaak ging het echter om een naheffingsaanslag voor de motorrijtuigenbelasting die aan een mevrouw met een bestelauto (tool) was opgelegd omdat er door een flitspaal een door haar begane verkeersovertreding was geconstateerd waardoor duidelijk werd dat ze nog motorrijtuigenbelasting verschuldigd was. De vrouw vond dat het gebruik van de flitsfoto onrechtmatig was.

Gebruik van foto is rechtmatig

De rechter ging hierin niet mee. Hij vond het gebruik van de foto rechtmatig omdat deze niet in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur (tool) was verkregen. Het gebruik vloeide namelijk voort uit het convenant dat de Belastingdienst met het CJIB had gesloten. De naheffing met boete was dus terecht opgelegd.
Rechtbank Noord-Nederland, publicatiedatum 2 mei 2017, ECLI (verkort): 3943