Veiligheidssoftware auto’s nog te weinig beschikbaar

27 augustus 2018 | Door redactie

Meer auto’s zouden veiliger kunnen zijn als autodealers, verzekeraars, werkgevers en leasemaatschappijen het belang van veiligheidssoftware prioriteit zouden geven. Zakelijke rijders maken nu nog vaak gebruik van auto’s zonder veiligheidssoftware.

Naar schatting slechts 4% van de ruim 8 miljoen personenauto’s in Nederland is uitgerust met Advanced Driver Assitance Systems (ADAS). Deze slimme systemen omvatten onder meer Adaptive Cruise Control, Blind Spot Detection, autonome remsystemen en Lane Keeping Assistent Systems. Deze zorgen voor meer veiligheid door snel gevaren te detecteren, dan wel te remmen of de snelheid aan te passen. Het zou eigenlijk in elke auto moeten zitten.

Voordeel werkgevers veiligheidssoftware

De auto-industrie lijkt de aangewezen groep om voorop te gaan in het beschikbaar maken van veiligheidssoftware in auto’s door nieuwe auto’s hier standaard van te voorzien. Maar ook werkgevers kunnen meehelpen de vraag naar auto’s uitgerust met ADAS te vergroten door hun werknemers leaseauto’s te bieden die hiervan voorzien zijn. Niet alleen de weggebruiker zelf heeft baat bij een betere verkeersveiligheid. Als de werknemer veiliger op de weg zit wordt de kans op ongelukken, en dus op uitval en ziekteverzuim, kleiner. Een iets duurdere, maar veiliger auto van de zaak betaalt zich voor de werkgever dan al snel terug. Ook een auto voorzien van ADAS legt de werkgever vast in de autoregeling (tool).

Goede voorlichting is het halve werk

Omdat het rijden met ADAS ingewikkeld lijkt, zijn werknemers nog niet altijd even happig om in een auto te gaan rijden die voorzien is van veiligheidssoftware. Van degenen die er wel mee rijden, heeft een aanzienlijk deel de systemen (nog) niet geactiveerd. Goede voorlichting door de leasemaatschappij, de autodealer of de werkgever kan onzekerheid bij de bestuurder wegnemen. Ook verzekeraars (e-learning) kunnen hun steentje bijdragen. Het rijden in een semi-zelfrijdende auto moet standaard in de verzekeringspakketen worden opgenomen, waardoor de dekking bij het veroorzaken of ondergaan van een ongeval duidelijk is.