Een motor van de zaak, kan dat?

22 juli 2019

We willen in plaats van een auto van de zaak graag een motor van de zaak aan een werknemer ter beschikking stellen. Hoe werkt dat?

Het meest gebruikelijke vervoersmiddel om aan werknemers ter beschikking te stelling, is een auto van de zaak. Met de toenemende filedruk zijn er echter ook steeds meer werknemers die liever op de motor dan in de auto zitten. U kunt er als werkgever dan voor kiezen om geen auto, maar een motor ter beschikking te stellen. U kunt dan geen forfaitaire bijtelling hanteren zoals u dat voor de auto van de zaak wel doet.

Waarde in economisch verkeer

Als uw organisatie een ander vervoermiddel dan een auto aan een werknemer ter beschikking stelt, zoals een motor, bromfiets, (elektrische) scooter of (elektrische) fiets, is de waarde in het economische verkeer van het privégebruik loon van de werknemer. Die waarde berekent u door het aantal privékilometers te vermenigvulden met de werkelijke kilometerprijs. Die kilometerprijs bestaat uit de kosten per kilometer van een vervoermiddel aan brandstof, onderhoud, reparatie, afschrijving, motorrijtuigenbelasting en verzekering. Een eventuele eigen bijdrage van de werknemer haalt u daar vervolgens vanaf. De waarde kan nooit kleiner worden dan € 0. Overigens mag u de waarde in het economisch verkeer van het vervoersmiddel ook aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte. Bekijk dan wel goed of u voldoet aan de gebruikelijkheidstoets.