Vergeet aangifte BTW niet bij zonnepanelen!

16 juni 2014 | Door redactie

Als particulier kunt u bij de aanschaf van zonnepanelen ondernemer zijn voor de BTW. Dit is het gevolg van een arrest van het Europese Hof van Justitie. U mag de BTW op de aanschafkosten van de zonnepanelen dan in aftrek brengen, maar u moet natuurlijk niet vergeten om ook BTW af te dragen. Doet u dit niet of niet op tijd, dan ontvangt u een naheffingsaanslag. Tegen deze aanslag moet u dan bezwaar maken.

In het bericht ‘Aanschaf zonnepanelen maakt u ondernemer’ kon u lezen dat u ondernemer voor de BTW bent bij de aanschaf van zonnepanelen. Veel woningeigenaren zijn echter vergeten om een BTW-aangifte in te dienen voor de in rekening gebrachte BTW. Heeft u geen BTW-aangifte ingediend, dan legt de Belastingdienst op basis van een schatting een naheffingsaanslag op. Volgens de Vereniging Eigen Huis zijn dat onredelijk hoge naheffingen van zo’n € 5.000.

Bezwaar maken tegen de naheffing

Wat kunt u doen tegen deze hoge naheffing? Het is belangrijk om tijdig – binnen zes weken na de datum van de aanslag – bezwaar te maken tegen deze naheffingsaanslag. In het bezwaar kunt u dan het daadwerkelijke bedrag aan verschuldigde BTW aangeven. Stemt de inspecteur in met uw bezwaarschrift, dan vermindert hij de aanslag tot het daadwerkelijk BTW-bedrag.
U kunt de aangifte van BTW mogelijk voorkomen als u voldoet aan de regels voor de kleineondernemersregeling. Het voordeel is dat u dan geen BTW-aangifte hoeft te doen en minder administratieve verplichtingen heeft.