EC wil UBO-register half jaar eerder invoeren

19 september 2016 | Door redactie

De Europese Commissie (EC) roept lidstaten op om het UBO-register al op 1 januari 2017 in te voeren. Bovendien wil de EC lidstaten nu verplichten om gegevens uit het UBO-register openbaar toegankelijk te maken in de hele Europese Unie (EU).

Hoewel Nederland al had aangegeven de Anti Money Laundering Directive (AMLD4) te gaan implementeren en dus een openbaar UBO-register in te richten, waren er diverse lidstaten die hadden aangekondigd de toegang tot dit register zo moeilijk mogelijk te maken om de privacy van de uiteindelijk belanghebbenden achter een vennootschap te beschermen. De EC wil dit met de aangekondigde wijziging (pdf) van de richtlijn tegengaan. Opmerkelijk is dat de EC oproept de invoering van de richtlijn en dus het UBO-register met een half jaar te vervroegen.

Terrorisme maakt richtlijn noodzakelijk

Volgens de EC hebben de Panama Papers duidelijk gemaakt dat een versnelde invoering noodzakelijk is. Ook de toegenomen terrorismedreiging wordt genoemd als reden. De richtlijn behelst namelijk niet alleen een UBO-register maar moet ook witwassen en financiering van terroristische activiteiten tegengaan. De gepresenteerde wijzigingen van de richtlijn zijn overigens alleen nog een voorstel: de Raad van ministers en het Europees Parlement moeten hier nog mee instemmen. Het is niet duidelijk of en wanneer dit gebeurt.