Neem het zekere voor het onzekere en ventileer goed

7 juli 2020 | Door redactie

Aerosolen houden de gemoederen bezig. Een grote groep wetenschappers heeft er bij wereldgezondheidsorganisatie WHO op aangedrongen deze serieus te nemen als bron van coronabesmettingen. Dit zou het belang van goed ventileren behoorlijk vergroten.

Vlag EngelsThis news article is also available in English

239 wetenschappers uit verschillende landen stellen dat zogenaamde aerosolen wel degelijk bijdragen aan het overdragen van het coronavirus. Deze aerosolen zijn kleine vochtdruppeltjes die vrij kunnen komen bij activiteiten als praten en zingen. Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze grotere afstanden overbruggen dan grotere druppels, die binnen ongeveer 1-2 meter neerslaan. De wetenschappers maken zich zorgen omdat aerosolen tot nu toe niet als bron van besmetting worden gezien. Als zij dit wel blijken te zijn, is een maatregel als 1,5 meter afstand houden niet voldoende om de verspreiding van corona tegen te gaan. Er zullen dan nog steeds besmettingen kunnen optreden.

Levensvatbaar virus

Het RIVM beschouwt aerosolen op dit moment nog niet als serieuze bron van besmetting, behalve in de zorg. Zij baseren zich uitsluitend op onderzoek, en tot nu toe heeft dat volgens het RIVM niet aangetoond dat aerosolen nog levensvatbaar virus kunnen bevatten. Bovendien hebben bestaande onderzoeken naar verspreiding niet speciaal gekeken naar de rol van aerosolen of er is überhaupt nog geen onderzoek over gepubliceerd. Diverse metingen hebben tot nu toe niet aangetoond dat aerosolen virus overdragen, aldus het RIVM. 

Ventilatiesysteem controleren

Nu zich dus twee ‘kampen’ lijken te ontwikkelen, is het lastig om te bepalen wat voor conclusies hieruit getrokken moeten worden. Het kan in ieder geval geen kwaad om te zorgen dat er op kantoren steeds heel goed geventileerd wordt (tool). Besteed extra aandacht aan ruimten zonder ramen. Laat ook het ventilatiesysteem goed controleren en afstellen, en laat desnoods filters voorlopig vaker reinigen of vervangen.