Nederland koploper op het gebied van faillissementen

4 maart 2024 | Door redactie

In 2023 was er een explosieve groei van het aantal faillissementen in Nederland (+52%). Hoewel de verwachting is dat deze dit jaar lager zal uitvallen (+31%), zal de toename nog steeds fors zijn. Nederland staat bovenaan de lijst van het aantal verwachte faillissementen. Dit blijkt uit onderzoek van Allianz Trade.

Volgens de nieuwste jaarlijkse Global Insolvency Index van Allianz Trade zal het aantal faillissementen in Nederland in 2024 met 31% toenemen. De faillissementscijfers in Nederland vallen dit jaar mede hoog uit vanwege de vele startende ondernemingen na de coronapandemie. Deze ondernemingen hebben het extra zwaar vanwege de huidige economische situatie. Vorig jaar was de stijging nog 52%. Dit was destijds het gevolg van de naweeën van de coronapandemie.

Hoge kosten niet doorberekend

Een andere verklaring van de forse stijging van het aantal faillissementen (toolbox) in Nederland is de forse kostenstijging in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Deze wordt vaak niet doorbekend aan de klant, uit oogpunt van concurrentie, en dat heeft weer gevolgen voor de marge. De verwachting is dat er vooral veel faillissementen zullen zijn in de horeca, transport, groothandel/retail en de bouw.

Stabilisering in 2025

Na drie jaar van faillissementsstijgingen wordt voor 2025 een stabilisering verwacht. Allianz Trade verwacht een 0% stijging van het aantal wereldwijde faillissementen in 2025. Dat de groei dit jaar nog toeneemt met 9% is onder ander het gevolg van de lagere economische groei, verstoringen van de handel en geopolitieke onzekerheid. De tien landen waar in 2024 de grootste stijgingen worden verwacht op het gebied van faillissementen, zijn:

  1. Nederland (+31%)
  2. De Verenigde Staten (+28%)
  3. Spanje (+28%)
  4. Griekenland (+27%)
  5. Ierland (22%)
  6. Turkije (20%)
  7. Italië (19%)
  8. Rusland (19%)
  9. Portugal (19%)
  10. Estland (19%).