NS weer reguliere dienstregeling: mondkapje verplicht

4 juni 2020 | Door redactie

De treinen rijden weer grotendeels de reguliere dienstregeling, passagiers zijn verplicht een mondkapje te dragen. Het verplichte mondkapje geldt voor al het openbaar vervoer: dus ook in bus, tram, metro en zelfs op de pont. Wie zonder reist, riskeert een boete van 95 euro.

Nog steeds wordt reizigers geadviseerd alleen gebruik te maken van het ov als het echt moet, om drukke plaatsen te vermijden en om niet in de spits te reizen. Ook in het ov moeten reizigers anderhalve meter afstand houden van elkaar. Daarvoor zijn op treinstations markeringen aangebracht en in de trein de 40% beschikbare zitplaatsen voorzien van een groene sticker. Treinreizigers moeten voor het instappen hun mondkapje opzetten en uitstappende passagiers de ruimte geven. Veel organisaties verstrekken gratis mondkapjes aan medewerkers die met het ov reizen. Om besmetting te voorkomen, zet de NS extra schoonmakers in die de treinstellen vaker reinigen en wordt er vaker geventileerd in de coupé's.

Maatregelen bij vertraging of verstoring

Bij vertragingen en verstoringen neemt de NS maatregelen om de drukte te spreiden. Bij de inzet van busvervoer zijn er minder zitplaatsen beschikbaar dan normaal. Reizigers kan ook gevraagd worden op een later tijdstip te trein te pakken en bussen en treinen die te vol zitten mogen stoppen en pas weer verder rijden als er genoeg passagiers zijn uitgestapt. Voorlopig is het ook niet mogelijk de fiets mee te nemen in de trein.

Coronameldpunt

Vooralsnog verloopt het opstarten van het ov rustig en onwennig. De meeste reizigers dragen het verplichte mondkapje, sommige morrend, en de reizigersaantallen zijn klein. Veel boetes zijn nog niet uitgedeeld, wel krijgen passagiers die geen mondkapje dragen, een waarschuwing. Reizigersorganisatie Rover heeft een coronameldpunt geopend (www.meldpunt-corona.nl) waar reizigers met vragen over het aantal zitplaatsen, mondkapjes en boetes terecht kunnen. Ze kunnen daar ook hun klachten, complimenten, ervaringen of suggesties kwijt.

Bijlagen bij dit bericht