Oproep: coronasteun niet afbouwen vanaf 2021

De geplande afbouw van de steunmaatregelen om het Nederlandse bedrijfsleven door de coronacrisis te slepen moet van tafel. Die oproep komt van werkgevers en vakbonden. Ook in de Tweede Kamer gaan steeds meer stemmen op om de versobering die voor begin 2021 op de rol staat voorlopig uit te stellen.

17 november 2020 | Door redactie

De overheid trekt ruimhartig de knip voor steunmaatregelen om de BV Nederland in deze coronatijd de benen te houden. Onlangs is het steunpakket nog verlengd tot 1 juli 2021. Wel wordt de steun in de plannen geleidelijk aan steeds soberder. Zo krijgen organisaties een steeds lager percentage van de loonkosten terug via de subsidieregeling NOW. Nu is dat nog 80%, maar dat zakt naar 70% en dan naar 60%.

Vrees voor ontslagen en faillissementen

Die versobering moet worden teruggedraaid, vinden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De maatregelen in de tweede coronagolf treffen veel sectoren opnieuw hard, en de reserves van veel ondernemingen zijn inmiddels een heel eind op. Door de steun nu af te bouwen dreigen in de kern gezonde ondernemingen alsnog om te vallen. De werkgevers krijgen bijval van vakbond FNV. Door de steun te versoberen dreigt er alsnog een golf van ontslagen en faillissementen, terwijl dat dankzij de maatregelen tot nu toe steeds voorkomen is, aldus de FNV in De Telegraaf.
Ook in de Tweede Kamer is de roep te horen om de afbouw van de steun te schrappen. De PVV heeft begin november al een motie ingediend om de versobering van het pakket van tafel te halen. Maar die motie kreeg net geen meerderheid. De coalitiepartijen en de SGP stemden tegen. Vandaag nog heeft de PVV een amendement ingediend bij de begroting van Sociale Zaken om de versobering van de NOW en de TOZO-regeling voor inkomenssteun aan zelfstandigen terug te draaien.

Versobering opnieuw bekijken

Of het kabinet de versobering inderdaad doorzet blijft voorlopig nog de vraag. Eerder heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken laten weten dat het kabinet de versoberingen eind deze maand of begin december opnieuw zal ‘wegen’. Eind deze maand wordt er ook een nieuwe economische raming van het Centraal Planbureau verwacht die meer duidelijkheid geeft over de ontwikkelingen.