Subsidie vaste lasten TVL nu tijdelijk open voor ‘iedereen’

Ondernemers uit alle branches kunnen over het vierde kwartaal van 2020 een deel van hun vaste lasten terugkrijgen van de overheid. Eerder kwamen alleen ondernemingen uit specifieke branches in aanmerking voor deze Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het aanvraagloket is inmiddels open.

25 november 2020 | Door redactie

Met de TVL komt de regering ondernemers tegemoet die hun vaste lasten zien doorlopen, maar door de coronamaatregelen sappelen met hun inkomsten. Tot september stond de regeling vooral open voor de horeca, maar voor het vierde kwartaal heeft het kabinet de TVL ‘in principe eenmalig’ opengezet voor ondernemers uit alle branches. Ook is de maximale tegemoetkoming opgeschroefd.

TVL compenseert maximaal de helft van vaste lasten

De aanvraag loopt online via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het loket is sinds 25 november 2020 om 12:00 uur open. Aanvragen kan tot en met 29 januari 2021 om 17:00 uur. De RVO meldt dat op de eerste dag van de openstelling al bijna 9.000 aanvragen zijn binnengekomen. Dat staat gelijk aan 19% van het totale aantal aanvragen in de periode van juni tot en met september.
Ondernemingen die aan de voorwaarden voldoen kunnen over de maanden oktober tot en met december 2020 maximaal € 90.000 aan tegemoetkoming krijgen. Om de hoogte van de subsidie te bepalen hanteert de RVO een formule die rekent met het omzetverlies in het vierde kwartaal en met de vaste lasten in een branche. Ondernemers hoeven niet al hun rekeningen in te leveren, er is per branche vastgesteld welk percentage van de omzet gemiddeld uit vaste lasten bestaat. De TVL compenseert maximaal de helft van de berekende vaste lasten. De onderneming krijgt minimaal € 750 en maximaal € 90.000 terug. In de vorige ronde van de TVL was het maximumbedrag nog € 50.000. De horeca krijgt dit kwartaal bovendien een aanvullende tegemoetkoming bovenop de TVL, en ook de evenementenbranche krijgt extra steun.

Voorwaarden voor TVL

Hoewel de TVL dus voor alle sectoren open is gezet, zijn er uiteraard wel voorwaarden aan de regeling. Zo moeten ondernemingen minstens 30% omzetverlies hebben en minimaal € 3.000 aan vaste lasten in de periode oktober tot en met december. Zie hiervoor ook de vraag & antwoord Kom ik in aanmerking voor de TVL?
Eén van de voorwaarden is ook dat de onderneming al op 15 maart 2020 ingeschreven moest staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ondernemers die bijvoorbeeld in de zomer zijn gestart of een nieuwe onderneming hebben opgericht om een zaak over te nemen vallen dus buiten de boot.

Bijlagen bij dit bericht