Welke incassokosten mag ik in rekening brengen?

26 februari 2020

Welk bedrag aan incassokosten mag ik doorberekenen aan een debiteur?

Betaalt een debiteur de rekening niet, dan moet uw onderneming waarschijnlijk extra kosten maken om de vordering toch te kunnen innen. Deze zogenoemde incassokosten mag u doorberekenen aan de debiteur. De regels hiervoor zijn opgenomen in de Wet incassokosten (WIK). Bij een overeenkomst tussen ondernemingen (business-to-business), dan kunt u in een overeenkomst afwijken van deze regels. Bij het ontbreken van een overeenkomst geldt de wettelijke regeling.

In onderstaande lijst ziet u het maximale bedrag dat uw onderneming als schuldeiser aan incassokosten in rekening mag brengen.

  • Over de eerste € 2.500: 15% (minimaal € 40)
  • Over de volgende € 2.500: 10%
  • Over de volgende € 5.000: 5%
  • Over de volgende € 190.000: 1%
  • Over het meerdere: 0,5% (maximaal € 6.775)

Bovenop de incassokosten mag uw onderneming nog wel de wettelijk verschuldigde rente in rekening brengen.

Incassotraject

Naast de regels over de vergoeding van incassokosten is in de WIK ook het incassotraject geregeld. Na overschrijding van de laatste betalingstermijn stuurt uw onderneming een schriftelijke aanmaning, ook wel de 14-dagenbrief genoemd. In deze brief stelt uw onderneming de debiteur alsnog in de gelegenheid om de openstaande vordering binnen 14 dagen te betalen.

Blijft betaling ook dan uit, dan mag u de factuur verhogen met incassokosten. Hierbij geldt wel als voorwaarde dat u het bedrag van deze kosten moet vermelden in de 14-dagenbrief.Meer informatie over debiteurenbeheer vindt u in de toolbox Grip houden op uw debiteuren in 7 stappen.