Zo bent u voorbereid op een dreigend faillissement

Het is natuurlijk te hopen dat uw eigen onderneming niet failliet gaat. Maar het is aan te raden om u aan de hand van deze toolbox in te lezen in wat er bij een faillissement en eventuele doorstart komt kijken.

 • 1

  Download de interactieve checklist

  Wat komt er allemaal kijken bij een faillissement?

  Weet wat u te wachten staat als uw onderneming failliet dreigt te gaan

  De economische situatie als gevolg van de coronacrisis zal tot gevolg hebben dat veel ondernemingen niet langer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Dit kan een reden zijn voor het aanvragen van een faillissement. Het is natuurlijk te hopen dat dit uw eigen onderneming niet treft. Maar het is wel aan te raden om u in te lezen in wat er allemaal bij een eventueel faillissement komt kijken. Hoe verloopt een faillissement eigenlijk? Hoe loopt het af? En wat gebeurt er met de werknemers?

 • 2

  Wat gaat er vooraf aan een faillissement?

  Onderneming in zwaar weer

  Verdiepingsartikel Faillissement Publicatiedatum: 06-05-2020

  Merkt u dat uw bedrijf niet helemaal ‘gezond’ is, schakel dan een externe partij in. Die kan voor u onderzoeken waar de oorzaken van uw problemen liggen en welke redmiddelen u nog kunt inzetten om een faillissement te vermijden. Welke mogelijkheden heeft u als uw onderneming in zwaar weer zit? Waar liggen voor u de kansen? En bij welke partijen kunt u terecht?


  Wat is surseance van betaling?

  Vraag & Antwoord Faillissement Publicatiedatum: 17-07-2019

  Wat betekent het als onze organisatie surseance van betaling moet aanvragen voor de financiële verplichtingen?


  WHOA kan faillissement in de kiem smoren

  Tool Faillissement Publicatiedatum: 04-02-2021

  Door de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) kan een faillissement vaker worden voorkomen. Jurry Brand licht deze wet toe in 1 minuut.


  De inwerkingtreding van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA)

  Verdiepingsartikel Faillissement Publicatiedatum: 14-01-2021

  Ook in 2021 zullen ondernemingen als gevolg van de coronacrisis niet alle rekeningen soepel kunnen betalen. Op uw afdeling komt dan een brief binnen waarin uw debiteur aangeeft dat hij niet in staat is om zijn schuld te voldoen. Het kan ook omgekeerd: uw onderneming zit in een penibele situatie en vanuit uw financiële afdeling wordt de brief verzonden. Wat kan er in beide situaties gebeuren?


  Wat is een pre-pack bij een faillissement?

  Vraag & Antwoord Faillissement Publicatiedatum: 06-05-2020

  Mijn onderneming dreigt failliet te gaan. Nu hoor ik dat een ‘pre-pack’ mogelijk is; wat is dat?


  Doorstart met behulp van pre-pack onzeker na uitspraak Europees hof

  Verdiepingsartikel Faillissement Publicatiedatum: 06-05-2020

  Het leek zo’n hoopvolle ontwikkeling: snel en efficiënt een doorstart maken met behulp van de pre-pack. Sinds 2013 maken ondernemingen dan ook – overigens met wisselend succes – gebruik van deze mogelijkheid. In de praktijk is de populariteit van de pre-pack echter al enige tijd tanende. Dit komt door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.


  Faillissementswet heeft eindelijk een modern jasje

  Nieuws Faillissement Publicatiedatum: 05-07-2018

  De Eerste Kamer heeft de Wet modernisering faillissementsprocedure afgehamerd. De huidige procedure was meer dan een eeuw oud en was hard aan een update toe. Met de nieuwe wet is informatie over besluiten van de rechter dankzij digitale hulpmiddelen straks sneller beschikbaar.


 • 3

  Wat gebeurt er met uw onderneming bij een faillissement?

  Wat gebeurt er als uw onderneming failliet gaat?

  Tool Faillissement Publicatiedatum: 22-05-2020

  Weet wat u te wachten staat bij een faillissement van uw onderneming.


  Het optreden van de curator bij faillissement

  Verdiepingsartikel Faillissement Publicatiedatum: 06-09-2019

  Een faillissement is een gerechtelijk beslag op het vermogen. Zowel een ‘natuurlijk persoon’ (zoals een eigenaar van een eenmanszaak) als een ‘rechtspersoon’ (zoals een bv) kan failliet worden verklaard. In het vonnis stelt de rechtbank een curator aan. Dit is bijna altijd een advocaat die het beheer over de boedel van degene die failliet is verklaard, overneemt. Hij gaat ook over de zogenoemde Actio Pauliana.


  Wat is paulianeus handelen?

  Vraag & Antwoord Faillissement Publicatiedatum: 06-05-2020

  Ik las dat de curator bij mijn faillissement ook onderzoek zal doen naar paulianeus handelen, wat is dat?


  Bestuurder die een te grote verplichting aangaat is aansprakelijk

  Verdiepingsartikel Faillissement Publicatiedatum: 07-05-2020

  Het principe is makkelijk: als uw bv niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, gaat de bv failliet en gaat u zelf gewoon vrolijk verder. De werkelijkheid is helaas genuanceerder. Als uw bv failliet gaat omdat u daarmee te grote verplichtingen aanging, bent u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk. Ook dat principe klinkt misschien logisch en eerlijk, maar het zorgt in de praktijk toch voor veel discussie.


  Welke rol heeft de ondernemingsraad bij surseance van betaling en faillissement?

  Vraag & Antwoord Faillissement Publicatiedatum: 07-05-2020

  Het bedrijf heeft surseance van betaling aangevraagd en het is de verwachting dat een faillissement snel zal volgen.Welke rechten heeft de ondernemingsraad (OR) bij surseance van betaling en faillissement? En wie moet die rechten respecteren?


  Het lot van uw werknemers bij een faillissement

  Tool Faillissement Publicatiedatum: 06-05-2020

  Wat gebeurt er met de werknemers als uw organisatie failliet gaat?


  Wanneer is een faillissement afgerond?

  Vraag & Antwoord Faillissement Publicatiedatum: 13-05-2020

  Het faillissement van mijn onderneming is uitgesproken, wanneer eindigt dit?


 • 4

  Wat gebeurt er met de schulden en schuldeisers bij een faillissement?

  Het verschil: rangorde bij faillissement

  Nieuws Faillissement Publicatiedatum: 16-04-2019

  Na het failliet verklaren van een organisatie kunnen schuldeisers vorderingen indienen bij de curator. Schuldeisers worden naar rangorde uitbetaald. En die rangorde is weer afhankelijk van het soort vordering. Er is onderscheid tussen boedelvorderingen, preferente vorderingen en concurrente vorderingen. Wat is het verschil?


  De volgorde van schuldeisers bij een faillissement

  Infographic Faillissement Publicatiedatum: 31-07-2019

  Nadat de rechtbank een faillissement heeft uitgesproken, kunnen schuldeisers vorderingen indienen bij de curator. Schuldeisers met vorderingen hoog in de rangorde hebben een grotere kans op betaling. Die rangorde is weer afhankelijk van het soort vordering.


  Wat gebeurt er met cadeaubonnen voor een failliete onderneming?

  Vraag & Antwoord Faillissement Publicatiedatum: 13-05-2020

  We hebben eerder cadeaubonnen gekocht om te besteden bij een onderneming die nu failliet is. Wat gebeurt er met die cadeaubonnen, kunnen die nog verzilverd worden?


 • 5

  Wat komt er kijken bij een eventuele doorstart na een faillissement?

  Uw failliete onderneming voortzetten met een doorstart

  Tool Faillissement Publicatiedatum: 25-05-2020

  Lees hoe u een doorstart kunt maken met uw failliete onderneming


  De positie van een werknemer bij een doorstart na faillissement

  Verdiepingsartikel Faillissement Publicatiedatum: 13-05-2020

  De coronacrisis begint steeds meer zijn tol te eisen. Bijna de helft van de niet-financiële bedrijven in Nederland vreest momenteel voor zijn voortbestaan, zo meldde het CBS. Een faillissement heeft grote gevolgen. Niet alleen voor de ondernemer, maar ook voor zijn werknemers. Als een onderneming na een faillissement een doorstart maakt, kan (een deel van) het personeel mogelijk zijn baan behouden. Wat zijn de regels rondom een doorstart?


  Werknemers mogen blijven na doorstart bij faillissement

  Nieuws Faillissement Publicatiedatum: 05-06-2019

  Als een organisatie na een faillissement wordt overgenomen, dreigen veel werknemers hun baan te verliezen. Onlangs werd een wetsvoorstel waarmee betrokken werknemers een betere rechtspositie bij zo’n doorstart krijgen, opengesteld voor reacties op internetconsultatie.nl.


  OR belangrijke partij bij doorstart

  Nieuws Adviesrecht Publicatiedatum: 18-12-2017

  Een ondernemingsraad (OR) heeft bij een faillissement vaak het nakijken. Is er echter sprake van een doorstart na faillissement, dan heeft de OR adviesrecht! Twee uitspraken van de Hoge Raad hebben de positie van zowel werknemers als de OR versterkt.


  Wettelijk adviesrecht OR en PVT bij doorstart

  Nieuws Adviesrecht Publicatiedatum: 05-06-2019

  Zowel de ondernemingsraad (OR) als de personeelsvertegenwoordiging (PVT) moeten wettelijk adviesrecht krijgen op een voorgenomen doorstart van een organisatie. Dat blijkt uit het concept-wetsvoorstel Wet overgang van onderneming in faillissement.


  OR heeft wél adviesrecht bij doorstart na faillissement

  Verdiepingsartikel Faillissement Publicatiedatum: 12-05-2020

  Het gaat al een tijdje niet goed met uw organisatie. Er is steeds minder te doen, leveranciers mopperen over betalingen en schorten leveringen op. De directie wordt steeds nerveuzer en vergadert wel erg vaak met de bank en de accountant. De geruchtenmolen komt op gang. De directie suggereert dat u een adviesaanvraag over een overname tegemoet kunt zien. Dan komt uw grootste angst uit: uw onderneming gaat failliet.