Ondernemers overwegen flexibele financiering

23 mei 2022 | Door redactie

Ondernemingen in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) zien veel kansen na de coronapandemie. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van PayPal. Om te kunnen groeien en zichzelf te beschermen tegen financiële onzekerheden, overwegen veel mkb-ondernemingen flexibele financiering.

Uit onderzoek van Ipsos dat uitgevoerd is in opdracht van PayPal onder 506 kleine en middelgrote ondernemingen in Nederland komt naar voren dat maar liefst 78% zich positief voelt over hun onderneming ondanks de uitdagingen waarmee zij te maken hebben na de coronacrisis. Van de mkb-ondernemers maakt wel 60% zich zorgen over de hoge energie- of brandstofprijzen en 41% is bezorgd over het inflatieniveau.

Groei en financiële onzekerheden

Meer dan 80% van de ondernemingen is optimistisch over het aantrekken van nieuwe klanten. Daarnaast onderzoekt 43% de mogelijkheden voor het aantrekken van nieuwe markten en heeft 39% de ambitie om nieuwe producten te ontwikkelen om zo groei te stimuleren. Om groei (artikel) te kunnen verwezenlijken en zich te kunnen beschermen tegen financiële onzekerheden overweegt bijna de helft (43%) van de respondenten een zakelijke lening af te sluiten.

Belangrijk bij een zakelijke lening

De meerderheid van de deelnemers is van plan om extra kapitaal te gebruiken om hun onderneming te laten groeien (58%). Daarnaast geeft bijna een derde (29%) aan dat extra kapitaal hen zal helpen met hun cashflow, zodat zij hun rekeningen kunnen betalen. Volgens een kwart van de respondenten bieden leningen uitkomst als er onvoorziene gebeurtenissen optreden die een negatief effect hebben op hun onderneming. Bij het afsluiten van een zakelijke lening vinden ondernemingen in het mkb de volgende zaken het belangrijkst: snelle goedkeuring (63%), mogelijkheid voor een online aanvraag (52%) en geen vaste looptijd (49%).

Bijlagen bij dit bericht