Na maanden hard werken ziet u die felbegeerde promotie toch nog aan uw neus voorbij gaan. U heeft het gevoel dat u nooit om advies gevraagd wordt. De leuke projecten gaan altijd naar collega’s. Herkent u dit? Misschien heeft het met uw werkhouding te maken.
Het kan natuurlijk zo zijn dat u uw carrière stagneert omdat u domweg niet op de juiste werkplek zit. Maar het kan ook zijn dat uw werkhouding groei in de weg staat. Een goede werkhouding valt of staat met punctualiteit, eerlijkheid en netheid. Maar er zijn meer zaken die een rol spelen. Herkent u zich in (één van) onderstaande punten? Hoog tijd om die om te buigen naar werkhoudingen die wel werken!
Alleen als u in uzelf gelooft zullen anderen ook in u geloven. Mensen voelen een gebrek aan zelfvertrouwen aan. En als u al niet denkt dat u het kan, wie dan wel?
Op elke werkplek gebeurt het: roddelen. Soms gaat het onschuldig van: ‘Heb je het al gehoord dat… wat leuk hè?’ Maar soms komen er geruchten en roddels de werkvloer op om iemand in een kwaad daglicht te stellen. Uit jaloezie of in de hoop iemands baan te kunnen bemachtigen.
Iedereen wil aardig gevonden worden, maar te aardig zijn werkt nadelig. Mensen houden van een beetje tegenwicht. Iemand die te meegaand is, wordt gezien als iemand die geen eigen mening heeft, niets in te brengen heeft en geen doelen heeft.
Bij een aanname veronderstelt u te weten wat een ander denkt, bedoelt of nodig heeft. Vaak is dit helemaal niet juist. Niet handig als u er dan ook nog conclusies aan verbindt! Het is altijd verstandiger om te vragen naar iemands mening, visie of wens.
Wat begint met een efficiënte aanpak kan overgaan in luiheid. In drukke tijden moet u dingen soms te snel en minder grondig uitvoeren. Ook vermoeidheid kan hier een oorzaak van zijn. Wees er alert op dat gemakzucht niet de nieuwe norm van het werk wordt in rustigere tijden.