Demissionair staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangegeven dat hij niet van plan is om de regeling voor restschulden bij woningen te verlengen. Deze regeling loopt eind 2017 af.
De regeling voor restschulden is in 2012 in het leven geroepen als crisismaatregel om de woningmarkt er weer wat bovenop te helpen. Door deze regeling mogen woningeigenaren die hun huis met verlies verkopen de rente (tool) die zij verschuldigd zijn over de restschuld nog 15 jaar aftrekken. Hierdoor moet het voor mensen toch mogelijk blijven om te verhuizen als ze dat willen. Het gaat hier om een tijdelijk regeling die tot eind 2017 geldig blijft.
Vereniging Eigen Huis heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd de regeling te verlengen omdat er nog steeds heel veel woningeigenaren te maken krijgen met een verlies als ze hun huis verkopen. Uit cijfers blijkt dat er nog 340.000 huizen onder water staan in ons land. Als de restschuldregeling vervalt zullen deze mensen met flink hogere maandlasten te maken krijgen als zij verhuizen. De kans is dan ook groot dat deze mensen blijven zitten in hun huis zolang dit onder water staat waardoor de doorstroming op de woningmarkt minder snel zal gaan.
De staatssecretaris heeft echter naar aanleiding van Kamervragen over deze gewenste verlenging aangegeven dat hij de regeling niet wil verlengen omdat de woningmarkt zich inmiddels voldoende hersteld heeft.