Wat zijn de fiscale gevolgen als ik een kamer verhuur?

10 juni 2020

Een kennis heeft gevraagd of zijn zoon een kamer bij ons in huis kan huren. Kunt u ons aangeven of dit belastingtechnische gevolgen heeft?

Heeft u een eigen woning, dan zult u waarschijnlijk ook gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Als u dan een deel van uw woning gaat verhuren, gaat er het een en ander veranderen. De rente op uw hypotheek is namelijk alleen aftrekbaar als u de woning zelf gebruikt om te wonen.

Verhuurde woningen vallen in box 3 en worden behandeld alsof het spaargeld of beleggingen betreft. De hypotheek valt dan ook in box 3 en dus is de rente niet meer van uw inkomen in box 1 aftrekbaar. Er gelden echter enkele uitzonderingen op deze hoofdregel.

Vrijstelling voor kamerverhuur

Zo is er een vrijstelling voor kamerverhuur. Deze regeling is van toepassing als u zelf blijft wonen in de woning en slechts een gedeelte verhuurt. De huurder moet bij de gemeente op uw adres zijn ingeschreven. Het mag niet gaan om verhuur voor korte duur. Daarbij moet u denken aan een periode die iemand normaal gezien in een hotel zou doorbrengen.

Daarnaast geldt dat uw totale huuropbrengst uit de kamerverhuur niet meer dan € 5.367 (bedrag 2019) per jaar mag bedragen. Dit is inclusief alle extra vergoedingen die met de verhuur te maken hebben, bijvoorbeeld voor energiekosten of het gebruik van wasmachine en droger. Voldoet u aan deze voorwaarden dan is de ontvangen huur volledig onbelast en blijft de woning in zijn geheel vallen in box 1.