Wat te doen als een andere organisatie onze webpagina’s kopieert?

10 november 2020

Wij hebben laatst een nare ontdekking gedaan: een andere organisatie heeft delen van onze bedrijfssite gekopieerd naar haar eigen site. Wat nu?

Plagiaat is inderdaad een flink probleem bij publicaties op internet. De ene dag staat bepaalde content nog alleen op uw bedrijfssite en de volgende dag hebben allerlei sites dit overgenomen, zonder om toestemming te vragen.

Als u constateert dat een ander uw content heeft gebruikt en u hem daarop aanspreekt, kan hij vervolgens ook nog eens snel het betreffende materiaal verwijderen en plagiaat ontkennen. Zorg er daarom in ieder geval voor dat u op zo veel mogelijk manieren kunt aantonen dat iets online heeft gestaan. Maak bijvoorbeeld direct een screenshot als u plagiaat ontdekt en stuur dit mee als u besluit om de plagiaatpleger een brief te schrijven.

Dateringsdienst inschakelen

U kunt ook gebruikmaken van speciale dateringsdiensten en het screenshot laten dateren. Een dateringsdienst is bedoeld om werk van uitvinders te beschermen, maar voldoet ook voor dit doel.

E-mails kunt u overigens ook laten dateren als u die als bewijs wilt gebruiken. U kunt bijvoorbeeld naar de notaris voor een datumstempel; tegen betaling uiteraard. In plaats van een datumstempel kunnen ook concepten of e-mailwisselingen als bewijs dienen.

Bronvermelding

Verder zult u op de rechter moeten vertrouwen. Als er geen aanleiding is om te denken dat u met het bewijs heeft geknoeid én u heeft een geloofwaardig verhaal, heeft u niet veel te vrezen.

Maar de vraag is of u de gang naar de rechter moet willen maken. Het gaat soms om nauwelijks of niet-aantoonbare schade en de juridische kosten kunnen flink oplopen. Beter is het waarschijnlijk om een tekst op uw bedrijfssite te zetten waarin u uitlegt dat materiaal voor eigen en niet-commercieel gebruik mag worden overgenomen, maar dat u graag wilt dat de bron wordt vermeld. Uw organisatie heeft immers veel tijd en energie gestoken in het produceren van de content.