Nederland hengelt naar 'Brexitbedrijven'

De Brexit is een fikse tik voor de Nederlandse handel, maar het vertrek van de Britten uit de Europese Unie is niet alléén maar zuur. Want in 2019 hebben 78 'Brexitbedrijven' zich in Nederland gevestigd, meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). In totaal zijn er bijna 400 buitenlandse ondernemingen binnengehengeld.

26 februari 2020 | Door redactie

De Nederlandse overheid heeft een waaier aan steuntjes in de rug voor ondernemers die willen gaan exporteren. Maar ons land probeert zich ook goed op de kaart te zetten bij internationale ondernemingen, die misschien te verleiden zijn om zich hier te vestigen. Dat loopt via het zogenoemde ‘Invest in Holland’-netwerk, met de NFIA als spil.

Overgangsperiode na Brexit, maar het blijft spannend

De Brexit is daarmee óók een uitgelezen kans om ondernemingen die de bibbers krijgen er even op te wijzen dat het in Nederland goed toeven is. En dat lukt best aardig. Sinds het referendum over de Brexit hebben 140 ondernemingen de ‘oversteek’ gemaakt. Samen zijn ze goed voor zo'n 4.200 directe banen (dus exclusief ‘indirecte banen’ zoals extra catering of schoonmaak) en € 375 miljoen aan investeringen in de eerste drie jaar. Veel van de nieuwe aanwas zit in de zakelijke dienstverlening, zoals fintech en IT. De ondernemingen kiezen volgens de NFIA voor Nederland vanwege noodzakelijke EU-vergunningen of om Europees talent aan te kunnen trekken.
Inmiddels is de Brexit een feit. Maar waarschijnlijk blijft het Verenigd Koninkrijk voorlopig nog goede ‘jachtgrond’ voor de NFIA. De organisatie ziet de onzekerheid onder internationale ondernemingen nog altijd groeien. Tot eind dit jaar geldt er nog een overgangsperiode, maar daarna is de vraag welke afspraken er komen over de toekomstige handelsrelatie. Ondernemingen moeten zich dus blijven voorbereiden, maar de details van de nieuwe spelregels moeten nog uitkristalliseren.

Ondernemingen willen geen kink in de productieketen

De NFIA is in elk geval nog met circa 425 ondernemingen die vanwege de Brexit een vestiging in Nederland overwegen. Naast Britse zijn dat ook Amerikaanse en Aziatische ondernemingen. Een veelgehoorde reden voor een mogelijke overstap is dat zij zaken willen blijven doen op de Europese markt ‘zonder dat hun keten daarbij in de problemen komt’. Ook van andere plekken op de aardbol probeert Invest in Holland ondernemingen naar Nederland te halen. Van de overstappers komt ongeveer een derde uit Azië en een derde uit Noord- en Zuid-Amerika. Het gaat om hoofdkantoren, fabrieken, datacenters en onderzoekslaboratoria. En er zijn altijd échte banen mee gemoeid, benadrukt de NFIA, want het netwerk ondersteunt ‘geen brievenbusmaatschappijen of andere papieren constructies’.

Bijlagen bij dit bericht

BTW en de verleggingsregeling
Verdiepingsartikel
De groei van uw onderneming
Verdiepingsartikel