Een overeenkomst opstellen zonder advocaat

10 mei 2017 | Door redactie

Is het per se nodig om een advocaat in te schakelen als u een overeenkomst opstelt? Nee, voor eenvoudige overeenkomsten is doe-het-zelven een prima methode. Uiteraard zijn er dan wel een aantal aandachtspunten. Zo voorkomt u dat goedkoop geen duurkoop wordt.

Een belangrijke tip voor het opstellen van een goede overeenkomst is dat u – in uw eigen woorden – opschrijft wat de afspraken zijn. Dat is ook nodig als u het contract laat opstellen door een professional. Het klinkt zo simpel, maar toch gaat dit vaak mis. Modelovereenkomsten gaan voor 90% over andere zaken dan de dingen die u en uw contractspartner belangrijk vinden. Al die artikelen staan misschien niet in de weg, maar uw werkafspraken blijken daar nog niet uit. Als een rechter ooit moet oordelen over het contract, moet hij daarin wel terug kunnen vinden wat de wederzijdse bedoelingen zijn geweest. E-mailcorrespondentie kan natuurlijk ook helpen om achteraf te reconstrueren wat de bedoeling is geweest, maar het is praktischer als dat al uit de overeenkomst zelf blijkt. Schrijf dat dus gewoon op, ook als de formulering er dan niet zo formeel of juridisch uitziet. Het is belangrijker dat beide partijen weten wat er bedoeld is, dan dat het er gelikt uitziet.

Vermijd ronkende frases bij het opstellen van een overeenkomst

Vermijd daarnaast holle frasen. ‘Gevolgschade’ bijvoorbeeld klinkt wel lekker juridisch, maar niemand weet wat hier precies onder verstaan moet worden. In de overeenkomst moeten alleen termen staan waarvan u de betekenis volledig begrijpt. Dit gaat ook vaak mis bij zelfgemaakte overeenkomsten in het Engels. Het is verleidelijk om ronkende frases over te nemen uit voorbeelden op internet. Het contract ziet er dan op het eerste gezicht professioneel uit. Op het tweede gezicht blijkt echter dat het bijvoorbeeld gaat om begrippen uit het Amerikaanse recht. Die horen niet thuis in een overeenkomst met een Engelse partij. Of er wordt doodleuk bepaald dat de rechter in Texas bevoegd is over geschillen te oordelen. Dat is ook niet zo praktisch.

Proefabonnement BV Rendement

Meer adviezen voor het opstellen van een goede overeenkomst leest u meer in het meinummer van BV Rendement. Nog geen abonnement? Vraag dan nu een proefabonnement aan!

Bijlagen bij dit bericht

Werken met overeenkomsten
E-learning | VideoCollege 33 minuten