Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?

19 februari 2021

Onze organisatie moet weleens naar de rechter. Nu lezen we dat in bepaalde gevallen een advocaat verplicht is. En ook dat niet iedere jurist ook een advocaat is. Wij dachten dat een jurist en een advocaat hetzelfde was. Hoe zit dat precies? En waarom is het verschil belangrijk?

Een jurist is - naar de letterlijke betekenis - iemand die het recht bestudeerd heeft. In de praktijk wordt de term 'jurist'  specifiek gebruikt voor mensen die de studie Rechtsgeleerdheid (Rechten) hebben afgerond aan de universiteit.

Meester in de rechten

Iemand die met succes de masterstudie rechtsgeleerdheid heeft afgerond, mag zich meester in de rechten noemen (afgekort mr.). De mr.-titel is hetzelfde als die van Master of Laws (LLM of LL.M) in het bachelor-masterstelsel.

Een meester in de rechten is dus een jurist. Maar een meester in de rechten is niet automatisch advocaat. In de praktijk lijkt het werk van een advocaat en een jurist wel sterk op elkaar.

Advocaat

Als een afgestudeerd jurist advocaat wil worden, moet hij na de studie een beroepsopleiding tot advocaat volgen. Hiervoor laat hij zich eerst beëdigen tot advocaat. 

Dan moet hij de Beroepsopleiding Advocatuur doorlopen. Tijdens de opleiding moet de advocaat stage lopen bij een ervaren advocaat: de 'patroon'.Tijdens de stageperiode wordt de advocaat in opleiding 'advocaat-stagiair' genoemd.

Na succesvolle afronding van de stage en de beroepsopleiding is de jurist een volleerd advocaat die zelfstandig mag werken (dus zonder patroon). Vanaf dat moment is hij verplicht om zich ieder jaar bij te laten scholen en zich aan de gedragsregels voor advocaten te houden (het advocatentuchtrecht is van toepassing).

Waarom is het verschil belangrijk?

In bepaalde gerechtelijke procedures is bijstand door een advocaat verplicht. Op de website van de Rijksoverheid staat een schema waarin precies staat wanneer een advocaat verplicht is en wanneer niet. In alle andere gevallen mag u zichzelf in rechte vertegenwoordigen of u laten vertegenwoordigen door een derde, zoals bijvoorbeeld een jurist.