V&D: OR adviseert werknemers over uitkering

15 februari 2016 | Door redactie

V&D sluit vandaag en morgen de deuren. Hoewel de onderhandelingen over een doorstart doorgaan, adviseert de ondernemingsraad (OR) van de failliete warenhuisketen alle werknemers om per direct een uitkering aan te vragen.

Door het faillissement moesten de curatoren uiterlijk 14 februari de onderhandelingen over een doorstart beslechten. Dat is ze niet gelukt. Het is wel gelukt om de winkels sinds oudejaarsdag open te houden, maar nu gaan de deuren alsnog tijdelijk dicht. In verband met aankomend ontslag adviseert de OR alle werknemers om per direct een uitkeringsaanvraag bij UWV in gang te zetten. De werknemers kunnen namelijk tot en met 15 februari rekenen op salaris, maar wat er daarna gebeurt is nu nog onduidelijk.

Salarisverlaging en massaontslag waren geen oplossing

Eerdere pogingen van het V&D-bestuur om het hoofd boven water te houden, liepen op niets uit of boden onvoldoende soelaas. Zo verbood de rechter in Amsterdam een salarisverlaging in februari vorig jaar. Om de organisatie weer concurrerend te maken en in een financieel gezonde positie te brengen, besloot de winkelketen om te reorganiseren en liet in september 2015 honderden banen vervallen. Dat bood tijdelijk verlichting, maar heeft de retailer niet van de ondergang kunnen redden.

Overname door andere winkelketen

Hoewel het onderhandelen (e-learning) over de doorstart nog niet tot een oplossing heeft geleid, zijn de curatoren wel in een vergevorderd stadium met de eigenaar van winkelketen CoolCat. Afgelopen week werd duidelijk dat hij 45 warenhuizen wil overnemen. Ook het Canadese Hudson's Bay Company (HBC) is in gesprek met de verhuurders van de V&D-panden.

Bijlagen bij dit bericht

Onderhandelen deel 1
E-learning | VideoCollege 29 minuten
Onderhandelen deel 2
E-learning | VideoCollege 16 minuten