Jumbo ruilt vakbonden in voor COR

24 april 2017 | Door redactie

De centrale ondernemingsraad (COR) van Jumbo gaat met de bestuurder onderhandelen over een eigen arbeidsvoorwaardenregeling. De supermarktketen zat eerder met de vakbonden om de tafel voor cao-onderhandelingen, maar zet hen nu buitenspel.

De cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en de supermarktketen zijn op niets uitgelopen. Jumbo heeft het vertrouwen in de vakbonden opgezegd en wil nu met de COR om de tafel om samen een eigen arbeidsvoorwaardenregeling op te stellen; een alternatief voor de cao. De supermarktketen wil de regeling laten toetsen door een afvaardiging van de logistieke werknemers, waarbij alle afdelingen breed zijn vertegenwoordigd.

Cao-onderhandelingen zitten vast

De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten muurvast. De vakbonden stelden eind maart een ultimatum voor een goede cao: verlichting van de werkdruk, meer vaste banen en een loonsverhoging van 2,5%. Toen Jumbo daar niet op in ging, organiseerde FNV een staking (tool) in de vorm van stiptheidsacties in verschillende distributiecentra. De werknemers hielden zich stipt aan de regels, waardoor minder pallets met producten werden verwerkt. Daardoor dreigden de schappen van verschillende supermarktvestigingen in de dagen voor Pasen leeg te zijn.

Stem medezeggenschap in cao-onderhandelingen niet vergroot

Vorig jaar wees minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voorstellen om de positie van medezeggenschap bij cao-onderhandelingen te versterken, af. Vakbonden hebben geen hiërarchische verhouding met werkgevers, waardoor ze zich onafhankelijk kunnen opstellen in onderhandelingen. Bovendien hebben vakbonden professionele onderhandelaars in dienst en zijn veel OR-en niet getraind in het onderhandelen. Dat een bestuurder en een COR een arbeidsvoorwaardenregeling opstellen als alternatief voor een cao is dan ook niet gebruikelijk.