Het is soms lastig om te bepalen welke structuur van medezeggenschap het beste bij uw onderneming past. Gaat het om één vestiging, dan volstaat meestal één ondernemingsraad (OR). Bestaat uw organisatie uit meerdere vestigingen, dan is dat vaak niet voldoende. Wat past het beste bij uw organisatie: een OR, een gemeenschappelijke, een groeps- of misschien wel een centrale OR?
Er zijn verschillende vormen van medezeggenschap (infographic). Als organisaties samenwerken of deel uitmaken van één overkoepelende organisatie, is het slim om gezamenlijke medezeggenschap te organiseren. Dat kan via een centrale OR (COR), een gemeenschappelijke OR of een groeps-OR (GOR). In 2016 oordeelde een rechter dat het niet mogelijk is om zomaar een COR in plaats van GOR in te stellen en dat de werkgever dus niet het laatste woord heeft over de ideale inrichting van medezeggenschap. Als OR en bestuurder daar samen niet uitkomen, bepaalt uiteindelijk de rechter welke structuur het best geschikt is voor de toepassing van de Wet op de ondernemingsraden (WOR).
Een centrale OR (COR) is een overkoepelend orgaan (artikel) voor alle vestigingen. Een COR is handig als de organisatie meerdere vestigingen in Nederland heeft. Vooral als de afzonderlijke ondernemingsraden (gezamenlijk) invloed willen uitoefenen op de besluitvorming van de landelijke directie. De afzonderlijke raden hebben ieder hun eigen reglement en de COR heeft daarbovenop ook zijn eigen COR-reglement.
Voor een groep organisaties binnen één concern is het slim om een groeps-OR (GOR) op te richten. De GOR omvat een groep ondernemingen binnen het concern die voldoende samenhang heeft om ze als groep aan te merken, en bestaat uit leden van de al bestaande ondernemingsraden van de organisaties in die groep. Dit is dus eigenlijk een COR, maar dan voor een deel van de organisaties, vestigingen of bv’s uit het concern. Een GOR komt met name van pas als een aantal ondernemingen een aparte groepsdirectie heeft. Denk aan business units, clusters of divisies. De COR en de GOR hebben verschillende bevoegdheden (artikel).
Bij de gemeenschappelijke OR is er geen afzonderlijke OR per vestiging meer. In plaats daarvan kiezen de werknemers van alle vestigingen gezamenlijk de leden voor de gemeenschappelijke ondernemingsraad. Om deze structuur succesvol te maken, is het belangrijk dat de werknemers van de verschillende vestigingen grotendeels dezelfde belangen hebben of onder dezelfde dagelijkse leiding staan.