Werkenden straks meeste baat bij regeerakkoord

30 oktober 2017 | Door redactie

Hoewel bijna iedereen er de komende jaren op vooruitgaat, profiteren werknemers in loondienst het meest van de maatregelen in het regeerakkoord 2017. Dat blijkt uit een brief van de kersverse minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord 2017 (tool) staan twee maatregelen die de komende jaren vooral de koopkracht van werkenden zullen verbeteren: het invoeren van twee belastingschrijven in de loonbelasting/inkomstenbelasting en de verruiming van een aantal heffingskortingen. Hierdoor krijgt 98% van de werkenden de komende jaren 1,4% per jaar meer te besteden. Dat blijkt uit een brief over de koopkrachteffecten van het regeerakkoord (pdf) die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer stuurde.

Vooruitgang voor 95% van de Nederlanders

Gemiddeld genomen gaat 95% van de Nederlanders er 1,1% per jaar op vooruit. Van de werkenden is dat 98%, van de uitkeringsgerechtigden 90% en van de gepensioneerden 88%. Voor de meeste mensen is de vooruitgang pas echt voelbaar vanaf 2019, omdat het merendeel van de maatregelen van het nieuwe kabinet dan wordt ingevoerd.
Overigens zijn niet alle maatregelen uit het regeerakkoord positief voor de koopkracht: door de verhoging van lage BTW-tarief wordt een deel van de dagelijkse boodschappen duurder en aftrekposten vallen straks in het laagste belastingtarief.