Goede afspraken maken over muziek op het werk

20 mei 2019 | Door redactie

Veel werknemers werken het best met een muziekje op de achtergrond. Er zijn echter ook medewerkers genoeg die zich alleen kunnen concentreren als het muisstil is. Het is meestal aan de werkgever om muziek op de werkvloer wel of niet toe te staan. Wat moet hij bij die beslissing laten meewegen?

In de arbowetgeving staan allerlei normen voor de inrichting van de werkplek. Werknemers hebben immers recht op een veilige werkomgeving. Ook zijn er de voorschriften voor geluidniveaus (tool); werkgevers moeten gehoorschade uiteraard zien te voorkomen.

Onveilige situaties door muziek

Ook al is muziek draaien op de werkvloer niet schadelijk, het kan wel voor onveilige situaties zorgen. De werkgever moet uiteindelijk de knoop doorhakken en beslissen of muziek wel of niet is toegestaan. Daarbij moet hij rekening houden met die werknemers die zeggen er last van te hebben, ook al zijn dat er maar een paar. Hij kan eventueel alternatieven bieden door werknemers toe te staan met een koptelefoon of oordopjes hun eigen muziek te luisteren. Voorop staat natuurlijk de veiligheid; in een druk magazijn moeten werknemers alles om zich heen kunnen waarnemen, ook met hun oren. 

Multitasken met muziek tijdens het werk

Als muziek geen gevaar voor de veiligheid oplevert, komen andere overwegingen om de hoek kijken. Muziek op het werk kan goed zijn voor de sfeer, voor de productiviteit en voor de concentratie. Maar het kan ook een onderwerp van discussie zijn; voor de een is muziek ontspannend, voor de ander is het een stoorzender. Muziek luisteren is in feite een vorm van multitasken; de werknemer concentreert zich immers tegelijkertijd op zijn werk en de muziek. Het hangt van de werknemer en de taak af of het werk zich met muziek laat combineren.

Voorspelbare muziek werkt het best

Niet elke werknemer kan zich bij complexe klussen afsluiten van de muziek en niet elke taak leent zich voor afleiding. Maar muziek luisteren tijdens het werk kán de productiviteit ook verhogen. Productiewerk gaat bijvoorbeeld een stuk beter als medewerkers naar vrolijke muziek met een relatief snel ritme luisteren.
Medewerkers die gegevens moeten onthouden en begrijpend moeten lezen, kunnen beter niet naar muziek luisteren. Of ze moeten naar puur instrumentale muziek luisteren. Het taalcentrum in de hersenen gaat anders namelijk automatisch de tekst ontcijferen. Het opstellen van een e-mail of het schrijven van een rapport is daardoor lastiger. Daarnaast is het belangrijk dat de muziek niet te veel van sfeer wisselt. Hoe voorspelbaarder de muziek is, hoe beter. Medewerkers kunnen de shuffleknop dus beter maar laten voor wat hij is.