Besparen reistijd belangrijke reden voor thuiswerken

23 april 2024 | Door redactie

Hoewel de meeste werknemers minder dan een half uur reizen om op hun werk te komen, is reistijd een belangrijke reden om thuis te werken. Op nummer één staat als belangrijkste reden de mogelijkheid om werk en privé beter te kunnen combineren. Dat blijkt uit cijfers uit de NEA.

Ook al zijn werknemers naar verhouding niet veel tijd kwijt aan een enkele reis naar hun werkplek, twee keer een half uur betekent toch een uur reizen per dag. Naar de af te leggen afstand en de wijze van vervoer is niet gevraagd in de NEA. Blijkbaar kost reizen, met de auto of met het openbaar vervoer, veel energie, waardoor het toch meespeelt in de keuze voor thuiswerken. Eerder van huis moeten, later thuis zijn, vaak moeten overstappen, vertragingen bij het ov en in de file staan zijn nadelen van het reizen. Werkgevers kunnen werknemers die meer tijd kwijt zijn aan woon-werkverkeer dus een plezier doen door thuiswerken als optie aan te bieden als dat nog niet het geval is. Vooral werknemers die op verschillende locaties moeten werken, hebben gemiddeld een langere reistijd.

Betere werk-privébalans belangrijkste reden

Voor de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden zijn in 2023 enkele vragen gesteld over thuiswerken en redenen om te kiezen voor thuiswerken. Werknemers kregen onder meer de vraag hoeveel tijd ze kwijt zijn aan een enkele reis van hun woning naar de werkplek. 67% van de respondenten gaf aan minder dan 30 minuten onderweg te zijn. Slechts 10% is langer dan een uur aan het reizen kwijt. Toch staat reistijd, samen met reiskosten, op nummer drie (51%) van de meest genoemde redenen voor thuiswerken. Op nummer één staat een betere werk-privébalans (57%) en op nummer twee dat werknemers thuis meer werk kunnen verzetten (53%). Thuiswerken lijkt  hoe dan ook efficiënter te zijn.