Hogere productiviteit door groene werkplekken

20 februari 2015 | Door redactie

Planten op de werkplek dragen niet alleen bij aan een gezond binnenklimaat, ze zorgen ook voor een hogere productiviteit. Sommige arbocatalogi bevatten daarom ook de aanbeveling om groen op de werkplek te gebruiken. Het bedrijf Google pakt het in ieder geval serieus aan en baseert de inrichting op de natuur.

Moderne kantoortuinen en flexibele werkplekken hebben een paar nadelen; de strak vormgegeven, open ruimtes zouden niet bevorderlijk zijn voor de productiviteit van werknemers. De continue blootstelling aan de aanwezigheid van anderen is niet altijd goed voor de concentratie en de gezondheid. Meer groen op de werkvloer is één van de eenvoudige manieren om de werkplek aan te passen.  Met kleine veranderingen brengt u meer natuurlijke elementen in de werkomgeving. Uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat de aanwezigheid van planten en zelfs behang met een foto van een natuurlandschap al effect hebben op het concentratievermogen en de productiviteit van werknemers.

Welzijn werknemers verbeteren met natuurlijke elementen

Google pakt het grondiger aan en wil met de nabootsing van het buitenklimaat in de kantooromgeving, het welzijn van werknemers verbeteren. Dat doet het bedrijf door het effect van daglicht te imiteren in kantoren door middel van speciale zonnelampen. Het materiaal en de kleur van de  vloerbedekking en wandbekleding zijn geïnspireerd op de natuur. Het idee erachter is dat in de buitenlucht de omstandigheden altijd variabel zijn, zoals de temperatuur, de kleur van het licht en de structuur van gebouwen, planten, bomen en andere begroeiing. Door die afwisseling ook in het bedrijfspand toe te passen, wordt een meer natuurlijke omgeving benaderd. Op deze foto’s kunt u zien hoe de ‘natuurlijke’ kantoren bij Google eruitzien.