Financieringsbehoefte in mkb nagenoeg gelijk gebleven

5 februari 2024 | Door redactie

Van alle ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) had 15% tussen juli 2022 en juli 2023 behoefte aan nieuwe externe financiering. Dit is te lezen in de Financieringsmonitor 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit percentage is vergelijkbaar met het voorgaande jaar. Toen had 16% van het mkb externe financiering nodig.

In de Financieringsmonitor, die jaarlijks verschijnt, is te lezen dat de externe financieringsbehoefte bij mkb-ondernemingen nagenoeg gelijk is gebleven. Bij jongere ondernemingen is het percentage ondernemingen met een financieringsbehoefte hoger (20%) dan bij oudere ondernemingen (14%). Ondernemingen met een externe financieringsbehoefte hebben een lagere solvabiliteit en liquiditeit dan die zonder financieringsbehoefte. Zij kunnen dus minder goed voldoen aan hun betalingsverplichtingen.

Bank blijft belangrijkste informatiekanaal

Van mkb-ondernemingen met een financieringsbehoefte neemt bijna driekwart ook stappen om zich te oriënteren op externe financiering. De bank blijft hiervoor het belangrijkste kanaal: 60% oriënteert zich via de bank. Na de bank worden de accountant en financieel adviseur het vaakst als informatiekanaal gebruikt. Na de oriëntatie doet 51% ook daadwerkelijk een financieringsaanvraag. In 2022 was dit nog 56%. Ondernemingen in het mkb die een aanvraag indienen, doen dit het vaakst alleen bij de bank (48%). 42% van de ondernemingen doen dit uitsluitend bij een alternatieve financieringspartij (toolbox) – denk onder andere aan crowdfundingpartijen en business angels – en 10% vraagt bij beide. Het aandeel dat alleen een aanvraag doet bij een bank is daarmee gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Toen was dit nog 53%.

Verwachting voor 2024

Het gezochte bedrag aan externe financiering was in 2023, met een mediaan van € 250.000, twee keer zo hoog als het jaar daarvoor, zo is te lezen in de Financieringsmonitor 2023 (pdf). De laatste jaren wordt het gezochte bedrag steeds hoger. Zo was het mediane bedrag in 2021 nog € 99.000. Voor de periode juli 2023 tot juli 2024 is de verwachting dat 12% van het mkb een financieringsbehoefte heeft. Net als bij afgelopen metingen verwachten ondernemingen in de sectoren landbouw en nijverheid het vaakst financiering nodig te hebben.

Bijlagen bij dit bericht