Zo zet u crowdfunding in voor uw financiering

Financieren hoeft al lang niet meer alleen via een lening bij de bank. Alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding zijn sinds een aantal jaar flink in opkomst. Bij crowdfunding worden geldvragers en geldgevers bij elkaar gebracht door middel van een crowdfundingplatform. Daar vinden (startende) ondernemingen hun leningen of investeerders. In deze toolbox vindt u informatie over crowdfunding, en tools die u helpen bij het opzetten van een crowdfundingcampagne.
 • 1

  Download de interactieve checklist

  Zo zet u crowdfunding in voor uw financiering

  Ontdek hoe crowdfunding ook voor uw onderneming kan werken

  Het kiezen voor crowdfunding als financiering, en het opzetten en uitvoeren van een crowdfundingcampagne met alles wat daarbij komt kijken, hebben heel wat voeten in de aarde. U moet eerst bepalen of crowdfunding wel het geschikte middel is om uw doel te behalen. Vervolgens moet u een crowdfundingaanpak en –platform kiezen, de crowdfundingcampagne opzetten en uitvoeren, en ten slotte het crowdfundingproject afronden. Of u kunt juist besluiten te investeren in crowdfunding. Hieronder vindt u voor elke stap bruikbare informatie en praktische tools.
 • 2

  Kies bewust voor crowdfunding

  Wat is crowdfunding?

  Vraag & Antwoord Crowdfunding Publicatiedatum: 21-07-2020

  Onze onderneming krijgt geen lening bij de bank voor een nieuw project, en we kregen het advies om te proberen de financiering met 'crowdfunding' rond te krijgen. Wat is crowdfunding eigenlijk?


  Is crowdfunding de gunstigste methode om aan kapitaal te komen?

  Vraag & Antwoord Crowdfunding Publicatiedatum: 12-03-2020

  Is financieren via de ‘crowd’ (crowdfunding) de gunstigste methode voor mijn organisatie om aan kapitaal te komen?


  Is crowdfunding iets voor de onderneming?

  Tool Crowdfunding Publicatiedatum: 08-07-2020

  Beoordeel aan de hand van deze checklist met gerichte vragen of crowdfunding het gewenste middel is om in te zetten als financiering.


  De voor- en nadelen van crowdfunding

  Nieuws Crowdfunding Publicatiedatum: 31-12-2019

  Dat crowdfunding steeds populairder wordt, bleek ook weer in 2019. Bent u van plan om gebruik te maken van crowdfunding in 2020, dan is het van belang dat u van tevoren de voor- en nadelen tegen elkaar opweegt.


  De risico’s van crowdfunding

  Verdiepingsartikel Crowdfunding Publicatiedatum: 02-07-2020

  Voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) is het niet makkelijk om een zakelijke lening los te peuteren bij de bank. Sinds de economische crisis worden minder leningen verstrekt, terwijl er wel degelijk behoefte is aan kapitaal. Ondernemingen kloppen daarom steeds vaker aan bij crowdfundingplatforms, die de vraag naar en het aanbod van middelen met elkaar proberen te matchen. Een mooi alternatief. Toch eindigt het avontuur voor menig ondernemer in tranen.


 • 3

  Begin een crowdfundingcampagne

  Hoe loopt een kredietaanvraag bij crowdfunding?

  Vraag & Antwoord Crowdfunding Publicatiedatum: 24-07-2019

  We willen via crowdfunding een project financieren. Hoe pakken we zo’n kredietaanvraag aan?


  De algemene werking van crowdfunding

  Tool Crowdfunding Publicatiedatum: 07-07-2020

  Dit stappenplan licht het algemene proces voor crowdfunding toe voor startende ondernemers, bestaande ondernemers en artiesten.


  Kiezen van een crowdfundingplatform

  Infographic Crowdfunding Publicatiedatum: 12-08-2019

  Crowdfunding is er in verschillende vormen. Waar u het ene project alleen door middel van donaties kunt ondersteunen, werkt een ander project met investeringen in aandelen. De verschillende vormen van crowdfunding onderscheiden zich in de inleg, het soort onderneming dat de crowdfunding kiest en wat geldgevers terugkrijgen.


  Crowdfundingplatforms vergelijken

  Tool Crowdfunding Publicatiedatum: 01-07-2020

  Dit overzicht vergelijkt 5 grote crowdfundingplatforms, op het gebied van de diensten die ze aanbieden en de kosten die ze rekenen.


  Voor crowdfunding heeft u een realistisch en gedegen plan nodig

  Verdiepingsartikel Crowdfunding Publicatiedatum: 07-07-2020

  Plannen daadwerkelijk tot uitvoering brengen lukt zelden zonder te investeren. Kan of wil de bank uw organisatie geen krediet verstrekken, dan kunt u gebruikmaken van een alternatieve bron van financiering zoals crowdfunding. Hoe werkt dit en bij welke platforms kunt u terecht?


  Een crowdfundingcampagne plannen

  Tool Crowdfunding Publicatiedatum: 11-03-2020

  Creëer met dit voorbeeld snel een duidelijk overzicht van de globale tijdsplanning die u voor uw crowdfundingcampagne nodig hebt


  Een crowdfundingcampagne opzetten

  Verdiepingsartikel Crowdfunding Publicatiedatum: 11-03-2020

  Een crowdfundingcampagne vraagt niet om een strakke en professionele aanpak. Juist de creatieve aanpak brengt de beste campagnes voort. Daarbij zijn er wel een aantal elementen die kunnen worden voorbereid en uitgedacht om een beter beeld van de gehele campagne te krijgen. In dit artikel komen diverse stappen en elementen voor een crowdfundingcampagne naar voren.


  Uw crowdfunding netwerk, van klant tot investeerder

  Tool Crowdfunding Publicatiedatum: 07-07-2020

  Crowdfunding werkt alleen met een ‘community’. Onderzoek en ontwikkel uw eigen crowdfunding community aan de hand van dit stappenplan.


 • 4

  Rond uw crowdfundingproject af

  Hoe wordt bij crowdfunding de investering terugbetaald?

  Vraag & Antwoord Crowdfunding Publicatiedatum: 15-07-2019

  Onze onderneming heeft een niche ontdekt en wil financiering zoeken via crowdfunding. Hoe kunnen we deze investeerders straks terugbetalen?


  Investeerders in crowdfunding op diverse manieren belonen

  Nieuws Crowdfunding Publicatiedatum: 27-02-2019

  Sommige investeerders steunen een crowdfundingproject uit ideologische overwegingen. Toch zijn investeerders altijd benieuwd naar het resultaat. Financiële opbrengsten spelen dan natuurlijk een rol. Maar ook beloningen aan investeerders kunnen uiteindelijk het succes van de crowdfundcampagne bepalen. Het loont dus om goed na te denken over welke beloningsvorm uw organisatie kiest voor de financierder van uw project.


  Met welke fiscale regels moet ik rekening houden bij crowdfunding?

  Vraag & Antwoord Crowdfunding Publicatiedatum: 20-07-2020

  Ik wil voor de ontwikkeling van een nieuw product een crowdfundingcampagne opzetten, waarbij deelnemers na de introductie een exemplaar van dat product krijgen. Met welke fiscale regels moet ik rekening houden?


 • 5

  Investeer in een crowdfundingcampagne

  Investeren in crowdfunding

  Tool Crowdfunding Publicatiedatum: 11-03-2020

  Deze checklist geeft een aantal belangrijke aandachtspunten die u moet overwegen voordat u gaat investeren in een project of onderneming.


  Crowdfunders investeren internationaal

  Nieuws Crowdfunding Publicatiedatum: 27-06-2019

  Investeerders in crowdfunding kijken verder dan de Nederlandse markt. Uit recent onderzoek blijkt dat een op de zeven beleggers in het buitenland investeert. Uit hetzelfde onderzoek komt ook naar voren dat crowdfunders steeds meer ervaring krijgen in investeren: gemiddeld 3,2 jaar ten opzichte van 2,5 jaar in 2017.