Helft van extra energiekosten mkb betaald door Staat

14 oktober 2022 | Door redactie

Het kabinet wil de helft van de extra energiekosten van mkb-ondernemingen op zich gaan nemen. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten ondernemingen wel minstens 12,5% van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Het steunloket opent op 1 april 2023 maar er geldt wel terugwerkende kracht tot 1 november 2022.

Het kabinet werkt al weken aan een energiesteunpakket voor het mkb omdat veel mkb-ondernemingen door de fors gestegen energiekosten in de financiële problemen zijn geraakt of gaan raken. Dat pakket is nu bekend geworden. Het kabinet wil de helft van de stijgende energiekosten van de ondernemingen gaan betalen. Dit wil zeggen de helft ten opzichte van de drempelprijs van € 1,19 per m3 gas en € 0,35 per kilowattuur elektriciteit.

Niet meer dan 250 werknemers hebben

Om voor het steunpakket in aanmerking te komen moet een mkb-onderneming aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De onderneming moet minstens 12,5% van de omzet kwijt zijn aan energiekosten.
  • Het verbruik moet minimaal 5.000 m3 per jaar gebruiken of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit.
  • De onderneming mag maar maximaal 250 werknemers hebben.

Voor de financiële steun geldt een plafond van maximaal € 160.000 per onderneming.

Uitstel van betaling belastingen krijgen

Ondernemingen kunnen minstens een jaar een beroep doen op de tegemoetkoming. Het is de bedoeling dat de steun vanaf het voorjaar is te verkrijgen. Tot die tijd kunnen ondernemers een beroep doen op een staatsgarantie als ze een banklening moeten afsluiten om hun energierekening te voldoen. Ook kan de ondernemer uitstel van betaling krijgen van door hem verschuldigde belastingen, net als tijdens de coronacrisis.