Meer financiering voor vrouwen in het vooruitzicht

18 december 2023 | Door redactie

Onder meer banken en non-bancaire financieringspartijen hebben samen afgesproken meer financiering beschikbaar te stellen aan vrouwelijke ondernemers in ‘Code-V’. Code-V is een alliantie van 64 verschillende organisaties die zich inzetten voor gelijke ondernemerskansen voor vrouwen in Nederland.

Code-V is een initiatief dat zich richt op samenwerking tussen publieke en private sectoren, met een overeengekomen duur van drie tot zeven jaar. Deze alliantie van overheid, financiële instellingen en belangenorganisaties willen vrouwelijk ondernemerschap stimuleren door barrières weg te nemen en onder andere betere toegang tot zakelijke financiering te bieden. De code moet leiden tot meer gelijkheid en kansen voor vrouwelijke ondernemers, maar ook tot meer innovatie en duurzaamheid.

Gelijke ondernemerskansen voor vrouwen

Code-V richt zich ook op het vergroten van het maatschappelijk bewustzijn over de financiële ongelijkheid tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers, om deze ongelijkheid zo weg te nemen en gelijke kansen te creëren. Volgens onderzoek van ABN AMRO en McKinsey zou gelijke ondernemerskansen voor vrouwen leiden tot een groei van de Nederlandse economie van naar schatting € 139 miljard.

Verbeteren van het ondernemersklimaat

De samenwerking bestaat uit de volgende drie hoofdonderdelen:

  • inzichten verkrijgen;
  • interventies doen;
  • investeren.

Om dit laatste te kunnen doen, moet eerst in kaart worden gebracht welke barrières vrouwen momenteel ervaren bij het ondernemen. Nederland is wereldwijd het vierde land dat een samenwerkingsverband in het leven heeft geroepen om het ondernemersklimaat voor vrouwen te verbeteren. Onder andere Invest-NL, Qredits, de Stichting MKB Financiering (SMF), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), VNO-NCW en Business Angels Netwerken Nederland werken mee aan dit initiatief.