Minister: geen nieuwe studie AFM naar 'bijzonder beheer'

5 december 2017 | Door redactie

Als het aan minister Hoekstra van Financiën ligt komt er geen nieuw onderzoek van toezichthouder AFM naar de afdelingen ‘bijzonder beheer’ van banken. Hij wil eerst kijken of de maatregelen van de bankensector zelf om mkb’ers beter te beschermen voldoende zoden aan de dijk zetten.

Eerder bleek dat de Autoriteit Financiële Markten niet langer onderzoek doet naar het bijzonder beheer. Dat is in feite de ‘ziekenboeg’ van de bank, waar ondernemingen die in zwaar weer zijn geraakt terechtkomen. De afdeling zit bovenop de bedrijfsvoering, want de bank wil uiteraard zo veel mogelijk van de uitstaande financiering terugzien.
Het CDA had minister Hoekstra om opheldering gevraagd over het einde van het AFM-onderzoek. De bewindsman is echter niet van plan om de AFM alsnog te vragen onderzoek te gaan doen. De waakhond heeft op basis van de wet namelijk slechts een beperkt mandaat om toezicht te houden op de kredietverlening aan mkb’ers, schrijft Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Na drie jaar evaluatie gedragscode banken

Volgens Hoekstra zijn de banken zich er inmiddels zelf ook wel van bewust dat de bescherming voor de kleinere zakelijke klanten beter moet. Hij verwijst naar een gedragscode waar de Nederlandse Vereniging van Banken aan werkt. Hoekstra wil die initiatieven eerst een kans geven. Wel noemt de minister het belangrijk dat goed gemonitord wordt of die gedragscode ook een beetje effectief is. Ook moet er na drie jaar een evaluatie plaatsvinden van de code.
Wat de minister betreft moet in de gedragscode in elk geval terugkomen dat een geldverstrekker ‘een duidelijke onderbouwing geeft van de (kosten)maatregelen waaronder renteopslagen’ die komen kijken bij bijzonder beheer. Mocht de gedragscode onvoldoende opleveren, dan kunnen er alsnog wettelijke maatregelen volgen, aldus de minister.

Bijlagen bij dit bericht

Financiële administratie
E-learning | VideoCollege 20 minuten